Det kan bli sommar även under pandemiåret

Kanske blir det ändå något som sätter fart på den gotländska sommaren, för besöksnäringen. Det ljusnar minsann vid horisonten.

Soluppgång sedd genom gotländska tallar.

Soluppgång sedd genom gotländska tallar.

Foto: Rolf Jönsson

Turism & besöksnäring2020-04-21 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tidigt under coronakrisen skrev jag något som jag haft lite ångest över senare, när krisen utvecklat sig och konsekvenserna blivit alltmer långtgående. Jag spekulerade lite om konsekvenserna för Gotland och fick det då till att:

"Men personligen är jag nog inte så oroad över besöksnäringen på Gotland, trots allt. Gotland attraherar främst inrikes turism och det är redan nu många som ställer in planerade resor till exempelvis Italien. Alla de som avstår utlandsresor under Coronavirusets härjningar kommer ändå att vilja ta kortare eller längre semestrar från vardagen någon annanstans än hemma."

När jag hört och läst om tomma hotell, uteblivet resande och statsstöd för att överhuvudtaget upprätthålla flygtrafik mellan Gotland och fastlandet så har det ibland famlats efter skämskudden. Det kan jag inte neka till. Inte anade jag att konsekvenserna skulle bli så grava även för det inrikes resandet.

Men skamkänslorna avtar något nu. Pandemin utvecklas så att det lär dröja bortom sommaren innan internationella resor kan återgå till former och nivåer som ens närmar sig hur det var innan pandemin. Det finns däremot gott hopp om att villkoren för inrikes resor – och därmed inrikes semestrande – kan normaliseras redan till sommaren. I så fall kan vi faktiskt hamna i en situation som liknar den jag såg i min grumliga kristallkula.

I gårdagens GA intervjuades flera företrädare för besöksnäringen och läget är inte nattsvart. Bokningarna inför sommaren är givetvis färre än ett normalt år, men många vågar ändå boka och avbokningarna är få. Det är många som fortfarande satsar på att realisera sina planer på en Gotlandsresa och om villkoren klarnar på ett gynnsamt sätt så är det många som inte kan åka utrikes som istället ska boka en inrikes semesterresa. Det kan bli räddningen för stora delar av besöksnäringen.

Innebär detta att Almedalsveckan ställdes in i onödan? Jag tror inte det. Många jag har pratat med som brukar medverka under Almedalsveckan, konstaterar att deras arbetsgivare lade ner alla årets planer för Almedalsveckan långt innan veckan officiellt ställdes in. Även om villkoren för inrikes resor och evenemang hinner normaliseras till sommaren, så hade vi aldrig fått en normal Almedalsvecka i år. Nu får vi hoppas på att det som skulle ha varit Almedalsveckan blir en normal, bra sommarvecka. Möjligheten finns.