Det är många branscher som har det svårt nu. Inte minst besöksnäringen. Ta krogarna till exempel, som nu kläms från flera håll. Omsättningen har minskat radikalt. Men många av dem har, under vissa villkor, fortfarande möjligheten att ta emot och servera gäster.
Men så var det de där villkoren. Dussintals krogar i Stockholm hotas av stängning eftersom de inte lever upp till kraven på avstånd gästerna emellan och att alla gäster ska sitta ner, även på uteserveringarna. Barhäng är inte att tänka på. Om hänget inte sker på en omsorgsfullt placerad barstol med avstånd till övriga gäster.
På de krogar i Stockholm som hotas av tvångsstängning har man inte efterlevt villkoren för att få hålla öppet. Så oerhört ansvarslöst! Eller?
Nja, det är nog inte så lätt. Gästerna är där för att försöka roa sig. Många av dem har druckit alkohol. De vill tala med sina vänner – och de som kan bli vänner – och de vill kunna höra vad andra säger. De befinner sig i en bekant miljö där spelreglerna plötsligt har ändrats och det är kanske inte alltid hjärnans högsta funktioner som avgör hur de sitter och hur de står, när de vill ha en pilsner eller umgänge.
För att låna ett brittiskt uttryck: För krogen blir det lätt som att valla katter när man försöker få gästerna att bete sig i enlighet med reglementet. Jag har full förståelse för att man kanske inte går i land med uppgiften. Men det innebär ju inte att de ska få fortsätta hålla öppet. Under rådande omständigheter ska de nya umgängesreglerna på krogen efterlevas, även om det är svårt.
Som landshövding Anders Flanking sade under påskhelgen, i en uppmaning till regionala krögare:
"Även om gästerna kanske inte respekterar detta så måste detta ändå hållas efter.
Risken är annars att den möjlighet vi nu har att njuta av era tjänster kan gå förlorad och det som i dag är en rekommendation kan bli ett förbud."
Andra delar av besöksnäringen lever än svårare kval än krogbranschen. Antalet företag i hotellbranschen som ansöker om konkurs eller redan har beviljats konkurs ökar lavinartat, och då är vi ännu inte i början av coronakrisen. Enligt Benchmarking Alliance var beläggningsgraden på Sveriges hotell en specifik dag 97 procent i fjol. Av 33 hotellrum var 32 uthyrda. Motsvarande dag i år, I onsdags, var beläggningsgraden 6,5 procent. Av 33 hotellrum var två uthyrda.
Det krävs rejäla reserver för att överleva. Många kommer inte att klara det utan hjälp. Mer hjälp än som redan utlovats.