Självklart blir det en svår smäll att ta för alla de företagare som hade hoppats ta in en stor del av årets intäkter under Almedalsveckan. Men det hade varit sant oavsett om man hade envisats och försökt genomföra veckan som vanligt. För det hade inte blivit som vanligt. Om man genomfört en Almedalsvecka i år så skulle den ha blivit en skugga av sitt vanliga jag. Och den skulle inte alls ha genererat de intäkter som Almedalsveckan har givit på senare år.
En sådan avslagen Almedalsvecka skulle inte ha inneburit räddningen för många företagare. En förkrympt vecka hade dessutom kunnat skada Almedalsveckan och dess renommé och varumärke för framtiden. På sikt tror jag därför att det egentligen är bäst för alla att man redan nu klargör vad som gäller. Efter en paus under pandemin år 2020 kan Almedalsveckan återuppstå år 2021, utan att hemsökas av minnet av en misslyckad spökvecka.
Kommer man att sakna Almedalsveckan i år? Säkert. Men tillsammans med så oerhört mycket annat som vi nu avstår ifrån. Som att umgås med åldrade släktingar. Utlandsresor. Långhelger i sommarstugan. Stockholmsbesök. Konsertbesök. Sportevenemang. För idrottsintresserade finns nu inte ens livesändningar på tv. Nästan allt ligger nere.
Bland allt som folk går miste om denna vår och sommar är det nog faktiskt inte Almedalsveckan som kommer att fästa sig mest i minnet bland de som annars skulle ha varit besökare och arrangörer. Att veckan ställs in betraktas nog av de flesta som förståeligt och förväntat med stark dragning mot självklart.
Men tänk er en Almedalsveckan med en envis bråkdel av de vanligen närvarande arrangörerna. Tänk er att deras evenemang, trots bristen på konkurrens, ändå inte förmår locka de åhörare de önskar. Ja, de kanske inte lyckas rekrytera de deltagare de vill ha, till sina paneler och debatter.
En helt misslyckad Almedalsvecka, med ett kommersiellt värde någonstans mellan obefintligt och marginellt, hade dessutom kunnat bli ännu dyrare för hoppfulla företagare än en inställd vecka. Det kostar pengar och arbete att tillhandahålla tjänster och resurser, även när de inte visar sig efterfrågade.
Vad kommer årets sommar att innebära för besöksnäringen? I coronakrisens absoluta begynnelse hade jag en tanke om att många svenskar kanske skulle ställa sin håg till Gotland, när krisen börjat avta av men utlandsresandet ännu inte kommit igång. Just nu känns det inte som en speciellt trolig utveckling. Det kommer att bli en tuff sommar och jag hoppas att det finns resurser och metoder att hjälpa företag även i denna bransch, så att i grunden livskraftiga företag inte går under i onödan.