45-åringen som inte vill förändra sig

Ulf Hammarlund

Ulf Hammarlund

Foto: Privat

Tv, streaming & radio2024-01-20 09:45
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Den tekniska utveckligen snurrar på i en takt som gör att det blir allt svårare att hänga med vad som händer. Fortfarande klingar det till i mitt huvud, det där en chef med exceptionellt stort teknikintresse sa till mig för 15 år sedan: ”Ulf, teknikutvecklingen kommer aldrig att gå så långsamt som i dag”. Var väl lite tveksam, det hade hänt så mycket redan då. Men måste med tiden ge honom rätt. 

Jösses vad vår generation fått vara med om. När vi 50-talister föddes under första delen av det årtiondet fanns det inte teve. Nu kan vi se rörliga bilder i klockan. Den smarta telefonen, där många lever en del av livet, kom till Sverige 2008, och slog igenom på allvar 2010. Sedan dess har inget varit sig likt. I varje fall inte när det gäller den delen av utveckling.

Men det finns faktiskt en del saker inom media, som annars gått i första ledet när det gäller teknisk utveckling,  som sticker ut, och som inte förändrats över tid. 

Tidningen Kvällsstunden ser i princip likadan ut nu som när min mormor läste den från första till sista sidan på 60-talet. I övrigt har alla tidningar genom åren genomgått stora grafiska förändringar. Gång efter gång.

Men det var inte det jag skulle skriva om. Utan om min gamla kompis text-tv.

Text-tv fyller 45 i år, och är världens äldsta i teletext-branschen. SVT var tvåa i världen att införa text-tv, efter brittiska BBC. BBC skrotade tjänsten 2012. Därmed är Sverige det land där vi haft text-tv längst. 

Minns som i går när text-tv kom in i vårt hem. Min dotter kom hem från skolan och frågade varför vi inte hade samma tv som alla andra. De kunde ju läsa texter i sin tv. De kunde inte vi i vår gammel-tv. Det här var i slutet av 80-talet och text-tv hade redan funnits i närmare tio år.

Men jag tog till mig det, och några dagar senare hade vi en tv som förmedlade nyheter i textformat.

Text-tv har genom åren knappt förändrats alls. Däremot har en del sidor plockats bort. Först försvann sidan där stryktipset uppdaterades på lördagar, eftersom SVT ansåg att det var en kommersiell produkt från ett spelbolag, och inte hörde hemma i SVT. 

Resultaten kunde dock följas på andra sidor, men inte samlat på en sida, som oftast var klassiska 377. Resultatet från travlopp försvann, och senast åkte ekonomiblocket ut.

Text-tv har sin trogna läsare bland äldre. 28 procent i gruppen 65 år och uppåt använder text-tv dagligen, mot 7 procent i gruppen 25-44 år. Totalt använder 15 procent av befolkningen text-tv dagligen. I snitt är de inne tre minuter per dag och läser teletext. Källa är Mediebarometern.

Själv ser jag numera aldrig text-tv på tv. Däremot i mobilen. Det är nog den app jag använder mest. För varför ska goda traditioner brytas?