Nu är det sommar på Gotland igen. Det är så mycket som är fint med sommaren på vår ö. Varje år slås jag av hur fantastiskt stort utbudet är. Jag försöker att ta del av så mycket jag kan. Överallt finns möjligheter till stopp för handel i gårdsbutiker, hos konstnärer och hantverkare, museer med konst eller i hus med gamla anor, trädgårdar som blivit mysiga fikaställen och lador som erbjuder både restauranger och magiska spelplatser.
Utöver det alla besöksplatser som tas om hand och sköts bättre nu än någonsin. Världsarvet Visby är fantastiskt också, men allt detta som berikar runtom på ön imponerar mest.
Och värmen då. Fantastiska dagar på stränder med långa och många bad. Soltimmarna vi brukar vilja vinna kampen om. I år ger solen och värmen onekligen besk eftersmak. Vi står inför en veritabel katastrof för öns bönder. Ekonomiska konsekvenser för gotländskt lantbruk i år och på längre sikt kommer att bli omfattande!
Konsekvenserna av den torka vi ser nu kommer att slå hårt mot näringen och det kommer att ta år att komma ikapp. Detta mot en näring som redan är sargad. Vi minns mjölkkrisen, griskrisen och nu senast under hösten var det så blött att grödor inte kunde bärgas.
Från Region Gotland har vi utvärderat vår mark för upplåtelse till LRF att fördela. Vi ser över våra matsedlar så att så stor andel som möjligt blir mat från lokala bönder. Vi påtalade den akuta krisen vid varje frukostmöte under Almedalsveckan och samtal förs kontinuerligt med nationell nivå.
För en ö som Gotland är det vår viktigaste näring som här drabbas. Det kommer att få stora konsekvenser för regionen och jag ser hur vi i närtid behöver ses för diskussion och samordning!
Regeringen gick nu i veckan ut och lovade kompensation till kommuner som drabbas av branden och det är viktigt, bra och självklart. Länge har vi från Gotland drivit på för större statligt ansvar också för vattenbrist som ju i år är ett faktum i hela landet utom Norrbotten.
När vi nu diskuterar hur vi ska vara bättre förberedda för katastrofer är vattenbrist och torka två områden att ta med där. Vi har tack vare långvarig vattenbrist kommit längre än på många andra ställen. Avsaltningsverket i Katthammarsvik finns och nästa i Kvarnåkershamn är klart nästa sommar.
Samtidigt ser vi ett fantastiskt forskningsprojekt på södra ön där nya sätt att få vatten att stanna på ön testas. Platsen är vald för att det är svårt där - lyckas man där blir de nya teknikerna spridningsbara!
Den samverkan vi har med LRF är bra, som Odlingslandskapets vatten. Vi måste tillsammans hitta metoder och bättre möjligheter för olika, både stor- och småskaliga lösningar, för att få vatten att stanna på ön för användning till lantbruket.
Jag är mycket bekymrad och oroad. Krisberedskap måste uppåt på dagordningen. Nationell samordning och krisstöd är en nödvändighet.