LIBERAL ASPEKT
Som förälder till tre barn i skolåldern som inte har något stort intresse för läsning, har jag börjat förstå allvaret i den läskris som debatteras i Sverige. Vårt samhälle står inför en allvarlig utmaning, som inte bara syns i skolans väggar – den börjar i hemmet. När barn inte utvecklar sina läsfärdigheter i tid, riskerar de att hamna efter och inte få de verktyg de behöver för att klara skolan och vuxenlivet.
Jag är inte ensam om att känna denna oro. På flera håll hörs larm om att unga saknar grundläggande läsförmåga, vilket försvårar deras studier. Enligt OECD kan var fjärde svensk femtonåring inte läsa ordentligt. Den här krisen beror på flera faktorer, där skolans förändringar under de senaste decennierna spelat en stor roll. Skolans styrning har förändrats, vilket lett till att grundläggande färdigheter som läsning och skrivande inte får den uppmärksamhet de förtjänar.
För oss föräldrar innebär detta ett stort ansvar, särskilt om våra barn inte själva finner läsningen lockande. I vårt hem är böcker en självklarhet, men vi slåss ofta mot en flod av digitala distraktioner. Skärmar tar alltmer plats, både i skolan och hemma. Forskning visar att barn lär sig bäst i analoga miljöer – genom böcker och fysisk interaktion, inte via skärmar.
Det är tydligt att både skolan och samhället behöver återgå till grunderna. Skolan kämpar med att hitta rätt balans mellan digitalt och analogt. Forskningen är tydlig: För att barn ska utveckla sin läsförmåga på bästa sätt måste böcker vara en central del av undervisningen. Här kan vi föräldrar också göra skillnad. Vi måste vara förebilder, läsa för våra barn och visa att läsning är en aktivitet som går bortom skolans krav.
Vi behöver skapa en läsmiljö hemma där böcker är lika naturliga som andra aktiviteter. Att välja bort skärmar när vi kan, och istället lägga fokus på högläsning och samtal om böcker. Jag har sett att små förändringar kan göra stor skillnad för barnens vilja att läsa.
Skola, hem och samhälle måste samarbeta för att vända den negativa trenden. Den svenska skolan måste återgå till att fokusera på det grundläggande: Kunskap, läsning och skrivande. Samtidigt måste vi som föräldrar ta ett större ansvar för att skapa en positiv läsmiljö hemma. Det handlar inte bara om att barnen ska lära sig läsa för att klara skolan, utan om att ge dem verktygen för att förstå världen och utveckla egna tankar och idéer.
Som förälder ser jag varje dag hur små förändringar i hemmet kan väcka nyfikenhet och läslust. Genom att göra böcker och läsning till en naturlig del av livet, både hemma och i skolan, kan vi tillsammans skapa en framtid där läsningen återigen får ta sin rättmätiga plats – som grunden för all kunskap och kreativitet.