Wisbygymnasiet rågar undervisningstiden

Eleverna får mer än väl den undervisning som skollagen stipulerar.

Undervisning och lärande2019-11-15 05:59
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Brev ledarsidan

Replik till ledaren ”Inte alls bra när det är skolan som skolkar”.

Som rektor för Wisbygymnasiet vill jag kommentera uppgifterna i ledaren som publicerades i Gotlands Allehanda torsdagen den 31 oktober, där Mats Linder bidrar till att ge en vilseledande bild av den kommunala gymnasieskolan på Gotland genom att använda statistik som är tagen ur sitt sammanhang och utifrån det beskriva hur vår verksamhet bedrivs. Beskrivningen har inget med verkligheten att göra.

Enligt skollagen är eleverna garanterade en viss mängd undervisning. För att säkerställa att eleverna får den garanterade undervisningstiden schemalägger vi på Wisbygymnasiet redan från början mer undervisningstid än det prognostiserade bortfallet orsakat av lärares frånvaro. Förenklat kan man säga att vi lägger till två extra lektioner för att kompensera att en försvinner. Orsaken till vi valt den konstruktionen är att vi anser det viktigt att hela den garanterade undervisningstiden genomförs av ordinarie lärare istället för av vikarier. Regelbundna avstämningar genomförs för att kontrollera det verkliga utfallet i varje enskild klass. 

Undervisningstid med legitimerade lärare är den främsta framgångsfaktorn i skolan och helt avgörande för goda och likvärdiga förutsättningar för lärande. På Wisbygymnasiet skulle vi aldrig kompromissa med detta, utan våra elever erbjuds den undervisningstid som skollagen stipulerar. Att vi dessutom har en unikt hög andel skickliga och legitimerade lärare tryggar kvaliteten i undervisningen.