Danska S blev till sist vinnare i valet

Utrikeskrönika Gotlands Folkblad2019-06-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den 5 juni var det folketingsval i Danmark. 46 år tidigare startade advokaten Mogens Glistrup Fremskridtspartiet och kom i ett val in i folketinget, med 15,9 procent av rösterna.

Fremskridtspartiet var högerpolitiskt, ville sänka skatter och var negativt till invandring. Efter valet 1973 minskade partiet trendmässigt och försvann ur folketinget 1999.

1995 bildades ett liknande parti, Dansk Folkeparti, DF. I valet 2001 gick den typ av väljare som Fremskridtspartiet hade 20 år tidigare till DF. Det partiet hade liknande politik som Fremskridtspartiet, bland annat så liten invandring som möjligt.

DF vann väljare från S. Det bidrog till att de borgerliga partierna kunde regera i tio år 2001 till 2011.

Högerregeringen förlorade valet 2011. En socialdemokratisk ledd regering bildades då. Den satt till 2015.

Invandring var främsta frågan i valen 1998 till 2015. Det gynnade DF, som ökade till 21,1 procent 2015.

I årets val kom inte invandring att dominera, som de gångna 20 åren. Frågor om välfärd, sjukvård, klimat och miljö var i år centrala valfrågor.

Och S har haft förslag om att höja vissa skatter, för att finansiera den offentliga välfärden.

S i Danmark har dock anammat en väldigt restriktiv flykting- och invandringspolitik, som inte är så långt ifrån det DF står för. Även högerliberala Venstre, som regerat sedan 2015, har en restriktiv flykting- och invandringspolitik, som liknar DF:s.

Några partier som är till vänster om S, samt socialliberala Radikale Venstre, har en relativt sett mer generös flykting- och invandringspolitik.

Samtidigt har nya partier dykt upp med ännu mer restriktiv invandringspolitik än DF. Ett var Stram Kurs (som ville förbjuda islam). Det fick med 1,8 procent strax under spärren till folketinget.

Ett annat nytt invandringsnegativt, högerliggande parti var Nye Borgerlige. Det kom in i folketinget på 2,3 procent.

Efter att ha fått 3,4 procent 2015 nästan fördubblades De Konservativa, Danmarks moderater, i årets val till 6,6.

Partierna Stram Kurs, Nye Borgerlige, De Konservativa och Venstre, som är högerliggande eller väldigt negativa till invandring eller både och, har vunnit väljare från DF. Och DF minskade från 21,1 procent till 8,7.

S, som tappade 0,4 procentenhet till 25,9, har tagit väljare från DF, drygt två procentenheter. Men S har i sin tur tappat en del väljare till vänsterliggande partier eller socialliberala Radikale Venstre. S ökade ett mandat och förblev största parti.

Det S-ledda röda blocket kom att öka och nå majoritet. S-ledaren Mette Frederiksen ser ut att bli ny statsminister.

Utrikeskrönika