Den stora blåsningen

Utrikeskrönika Gotlands Folkblad2017-11-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För ett år sedan valde amerikanerna kasinomiljärdären och TV-kändisen Donald Trump till USA:s 45:e president. En bedagad playboy som ingen dittills tagit på allvar. USA diskuterar fortfarande hur det gick till, utan att säga som det är: Väljarna lät sig luras på ett närmast genant sätt.

Amerikanerna borde ha förstått att det inte var så enkelt som att säga ”America first” så skulle USA bli ”Great again” - på den övriga världens bekostnad. De borde ha begripit att de valde en lurendrejare - ingen kan ”fixa” alla problem i USA.

Det enda vallöfte Trump hittills uppfyllt med råge är att bli ”en annorlunda president”. Han hotar, förolämpar och ljuger som en häst travar och umgås med högerextremister som säger sig ha som mål att rasera USA:s institutioner.

Med den numera avskedade ”chefsideologen” Steve Bannon som hantlangare på fältet, mobbar Trump nu bort republikanska kandidater som inte svär honom trohetsed. Högerextremismen (för att inte säga fascismen) håller på att få fäste i det politiska systemet i USA.

Trump lovade att befria Washington från lobbyister och särintressen. I stället har han flyttat in dem i sin regering, USA:s mest förmögna någonsin. Där jobbar de nu hårt för sina intressen, och det är inte Obamacare eller annat som USA:s fattiga vita behöver.

Trumps största huvudvärk för tillfället är den utredning som pågår om Rysslands inblandning i den amerikanska valrörelsen och som kryper allt närmare Vita huset.

Skulle Trump försöka få Robert Mueller, som leder utredningen, avsatt, ställer han till med en konstitutionell kris och skulle riskera riksrätt. Med usla opinionssiffror och svagt stöd i kongressen, kan det sluta illa för honom.

Nästa år är det kongressval i USA. Demokraterna står enade mot Trump, och kunde på årsdagen av presidentvalet registrera en rad framgångar i delstatsval runt om i USA. Nu gäller det för dem att göra ett starkt kongressval nästa år.

USA:s anseende i världen har naturligtvis tagit stryk av uppsagda och ifrågasatta internationella avtal, särskilt klimatavtalet.

I praktiken betyder det inte så mycket, eftersom delstaterna och företagen fortsätter som förut. Men vem kan längre lita på USA?

Besöket i Kina visade upp en stark Xi Jinping, som ska ”hjälpa” Trump med Nordkorea och med att skapa jobb i USA. Trump lämnade Kina med en bunt till intet förpliktande löften om kinesiska investeringar i USA, och i Nordkorea gör Kina så mycket de har lust.

USA:s ledarroll i världen var redan ifrågasatt. Med Trump är den helt klart på väg att övergå till Kina och Ryssland.