Donald Trump hotar världstillväxten

Utrikeskrönika Gotlands Folkblad2018-01-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Politiskt var 2017 ett skakigt år, med en oberäknelig amerikansk president, Brexit, krig och omvälvningar i Mellanöstern, kärnvapenhot kring Nordkorea, terrorism och annat elände. Men ekonomiskt gick världen starkt framåt, till synes oberörd av alla kriser. Och likadant ser det ut att bli 2018.

Det handlar om en samtidig uppgång i så gott som hela världen, med en genomsnittlig tillväxt som beräknas till 3,7 procent. Det betyder att miljontals människor kommer att lyftas över fattigdomsstrecket.

Mer kan satsas på infrastruktur och klimatinvesteringar, utbildning och att förbättra hälsoläget. Europa och USA går också allt bättre, men tillväxten där ligger lägre. Det innebär att inkomstgapet mellan de rika och fattiga länderna minskar.

Vad kan då stoppa den positiva utvecklingen? Eftersom tillväxten drivs av handel är det viktigt att den får fortsätta och helst även stimuleras. Trumps attacker på importen från Kina och Mexiko har ännu inte satt några större spår i handelsutbytet, men USA:s ekonomiska nationalism riskerar att sprida sig.

Klimatbetingade naturkatastrofer blir fler och kan drabba enskilda länder hårt, men de påverkar inte världshandeln. Det tycks inte heller ”vanliga” krig göra, om de inte stänger viktiga farleder. Det kan konflikterna i Mellanöstern göra. Ett om än begränsat kärnvapenkrig (om det nu går att begränsa) mellan USA och Nordkorea skulle bromsa upp det mesta i världen.

Trump har förvärrat situationen både i Mellanöstern och när det gäller Nordkorea. Dess bättre har de båda koreanska staterna inlett egna kontakter i anslutning till vinter-OS i PyeongChang. Det är hoppfullt, men vi kommer sannolikt att få uppleva fler kriser runt Koreahalvön, innan året är slut.

Den stora frågan är vad som händer i USA. Kommer Trump att kunna sitta kvar, eller tvingas han bort? Frågan kan bli aktuell redan under våren, om presidenten vägrar att inställa sig inför den särskilde Rysslandsåklagaren Robert Mueller, och rentav försöker avsätta denne.

Även med en demokratisk kongressmajoritet efter höstens val, kommer Trump att fortsätta skapa osäkerhet och vålla kriser i världen under 2018.

Desto viktigare är det att Europa utnyttjar den ekonomiska medvinden för att komma över sina problem - Brexit, auktoritära krafter i Östeuropa, och partipolitisk splittring i Västeuropa som gör det svårt att bilda handlingskraftiga regeringar. Med en ny tysk EU-vänlig regering, förhoppningsvis på plats om några månader, måste Europa sätta full fart framåt igen. Världen behöver oss!