I september går dopade ryssar till val

Utrikeskrönika Gotlands Folkblad2016-08-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det gick inget vidare för Ryssland i Rio, men hemma har ryssarna full tillgång till det statliga dopingprogrammet, så där kan de fortsätta slå världsrekord. Det är litet så med hela Ryssland. Ryssarna är dopade av statlig propaganda, tror att de är bäst världen på alla områden och vore det inte för västs alla ränker skulle de ha det ännu bättre.

Därför borde den f d KGB-översten Vladimir Putin kunna sova lugnt om nätterna inför parlaments- och regionvalen den 18 september. 80 procent av ryssarna gillar honom, vad han än hittar på och hur uppenbart det än är att han ofta ljuger dem rakt upp i ansiktet. Hans maktparti Enade Ryssland har backat på sistone, men ligger fortfarande runt 50 procent i opinionsmätningarna.

Resterande partier i duman (parlamentets underhus) är antingen ditsatta för att splittra oppositionen och skenopponera mot Enade Ryssland, eller är inte intresserade av att utmana Putin. Eller är för knäppa för att tas på allvar som det högerpopulistiska LDPR, vars ledare Vladimir Zjirinovskij bland annat vill ge ryska män fri vodka (som om de inte redan super tillräckligt), legalisera polygami och detonera en atombomb på en ö i Atlanten för att visa Rysslands styrka.

Men Putin var spion i Östtyskland när det östtyska kommunistpartiet kollapsade, och fick uppleva hur hela Sovjetunionen imploderade när han kom hem. Han vet att folkviljan är ombytlig, och att partier som inte levererar förväntat välstånd förr eller senare drabbas av folkets missnöje, hur stabila de än kan verka. Det är hans Akilleshäl.

Den ryska ekonomin backar, både som följd av drastiskt sänkt oljepris, och Putins aggressiva utrikespolitik. De ekonomiska sanktionerna håller utländska investerare borta och gör varorna dyrare, samtidigt som det kostar att föra krig och hålla erövrade områden under armarna.

Allt fler ryssar upplever att utvecklingen går åt fel håll. Putin fruktar att den känslan och misstankar om valfusk ska leda till oroligheter i samband med valet i september, så som skedde 2011. Folkmassor på gatorna i Moskva är hans mardröm.

Att man åter kan se ”små gröna män” i farten på Krim ska nog ses mot den bakgrunden. Putin skapar förevändningar för att vid behov snabbt kunna trappa upp den militära konflikten med Ukraina. Det skulle avleda uppmärksamheten från ekonomin, och ge honom möjlighet att gå hårdare fram mot eventuella demonstranter.

Några ryssar ser vad som pågår, men de är alltför få för att göra någon skillnad i det kommande valet. Men osvuret är förstås bäst.