Kan vi lita på USA med president Trump?

Utrikeskrönika Gotlands Folkblad2016-11-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

USA:s grundlagsfäder lade stor omsorg på att utforma en konstitution som skulle förebygga att en olämplig person valdes till president. Därför föreslog de att valet skulle ske indirekt genom elektorer.

Presidenten skulle vidare dela makten med en kongress med stora befogenheter, varav den övre kammaren, senaten, bland annat skulle godkänna viktigare utnämningar, och ett fristående rättsväsen med en högsta domstol i toppen.

Dessa konstitutionella skyddsåtgärder ser ut att vara otillräckliga i årets val. USA har röstat fram en president som inte bara saknar politisk erfarenhet och impulskontroll, utan också ägnat sig åt att smäda och hota politiska motståndare, minoriteter och kvinnor.

I många andra länder hade han riskerat fängelsestraff för hets mot folkgrupp. Ändå kommer elektorerna att rösta på honom. Elektorssystemet ser dessutom ut att leda till att förloraren får fler folkliga röster än vinnaren.

Utvecklingen i USA kastar en mörk skugga över demokratin i världen, inte minst i Europa. Trumps seger uppmuntrar högerextrema och nationalistiska krafter, och hotar därmed också vår säkerhet.

Trumps beundran för och påstådda kontakter med Rysslands auktoritäre ledare Vladimir Putin ger oss ytterligare att tänka på. Kan Europa fortfarande lita på USA?

Redan innan Trump tar över kärnvapenkoderna den 20 januari, kommer vi att märka de ekonomiska konsekvenserna av valet, i form av turbulens på marknaderna som är osäkra på vad Trump menar med att riva upp frihandelsavtal och vidta andra protektionistiska åtgärder. Risken förekonomiska bakslag är stor i ett läge där många länder ännu inte har återhämtat sig från finanskraschen 2008.

Hur kunde det gå så illa? Det är uppenbart att Hillary Clinton inte var rätt kandidat att ställa upp för en period när man kunde vänta sig att väljarna ville ha förändring. Hon hade kompetensen och ambitionerna, men hon förkroppsligar den politiska eliten i landet och hade en tung barlast. Demokraterna borde inte så tidigt ha bestämt sig för henne. Väljarna gillar inte att makten går i arv.

Clinton förstod inte heller signalerna från medtävlaren Bernie Sanders väljare på industriorterna i Mellanvästern. Dessa har inte mycket att hämta hos vare sig Trump eller den republikanskt styrda kongressen.

Clinton borde tydligare ha visat att hon stod på deras sida, och inte släppt dem så lättvindigt till populisten Trump. Vinsterna i ”Solbältet” uppvägde inte fullt ut tappet i ”Rostbältet”. Några hundra tusen röster i ett par-tre delstater avgjorde detta historiska val.