Kommer världen bli en bättre plats 2015?

Utrikeskrönika Gotlands Folkblad2015-01-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

2014 var fyllt av bakslag. Blir världen bättre 2015? Det kan ingen veta, så det här blir mest gissningar.

Ryssland. Putins nationalism och revanschism ligger i öppen dager, liksom hans mytomani. Men vad som händer på daglig basis i Kreml är lika svåruttytt som det var på kommunisttiden. Den ende som tycks sitta säkert i det korrupta klientsystem som Putin byggt upp är Putin själv. Frågan är hur länge. Det kraftiga oljeprisfallet och USA:s Västeuropas sanktioner slår hårt mot den ryska ekonomin, och drabbar nu vanliga ryssar. Får vi se ett folkligt missnöjesutbrott under 2015?

Ukraina och Baltikum. De ekonomiska problemen hämmar rimligtvis Putins utrikespolitiska ambitioner. Krig kostar pengar, och varken Krim eller de industriområden i östra Ukraina som tagits över av Putins ”gröna män” och lokala huliganer är några guldägg, isolerade och utarmade av kriget som de är. Men Putin kan också frestas att avleda uppmärksamheten från de inhemska problemen genom nya provokationer i närområdet, kanske rentav mot väst i allmänhet.

Under tiden stärker Rysslands grannländer beredskapen och knyter starkare band med Nato och EU. Litauen inför euron vid årsskiftet, och i Ukraina har parlamentet tagit ett principbeslut om att söka medlemskap i Nato. Förutom att värna landets integritet, måste de nya ledarna få landets nerkörda ekonomi på fötter. Kanske kan vi räkna med en viss stabilisering i Ukraina, trots att delar av landet ockuperas.

Mellanöstern. Läget i Syrien ser hopplöst ut, men alla krig tar slut en dag. Med 200.000 döda och tio miljoner syrier på flykt, är krigströttheten stor på alla sidor. Assadregimen hålls på fötter av Iran och Ryssland, som båda har egna bekymmer. Ett positivt tecken är att terrororganisationen Islamiska staten (IS) tycks ha pressats tillbaka. Men politiska lösningar saknas ännu, och det är svårt att se hur fredsförhandlingar rent praktiskt skulle gå till.

Europa. Många krafter sliter och drar i Europa. Den ekonomiska krisen har skapat nya politiska grupperingar, inte bara på högerkanten. I det grekiska extravalet om några veckor ser ett vänsterparti, Syriza, ut att bli störst. Det blir allt svårare att bilda handlingskraftiga regeringar.

Det märks också i Storbritannien som håller val i maj. Det EU-fientliga UK Independence party (Ukip), det skotska nationalistpartiet och de gröna naggar endera av de stora partiernas majoritet i kanten. Valet får också betydelse för det brittiska EU-medlemskapet. Valet i Grekland kan få den ekonomiska oron i Europa att ta ny fart.

Annat och oförutsett. Presidentvalet i USA närmar sig, och ett avgörande klimatmöte ska hållas i Paris. Terrordåd, naturkatastrofer, epidemier, statskupper och annat oförutsett lär vi inte komma undan under 2015 heller. Men kanske får vi också uppleva spektakulära vetenskapliga genombrott och andra bragder som fyller oss med beundran och tillförsikt. Gott nytt år!