Donald Trump fortsätter att spotta fram presidentorder om allt han vill ändra på i USA och världen. Det mesta är illa genomtänkt och ännu sämre förberett, och republikanerna som ska genomföra hans hugskott i kongressen verkar alltmer bekymrade. Själv sitter Trump där omgiven av fjäskande rådgivare, pösigt nöjd med uppståndelsen och de bekymmer han vållar vanliga amerikaner.
Inreseförbudet för flyktingar och muslimer blev en pinsam flopp, som redan fått revideras. Det har inte hindrat Trump från att dra igång ett nytt gräl om flyktingar med Australien, en av USA:s mest trofasta allierade, som redan drabbats av det inställda frihandelsavtalet TPP. Muren och straffskatten på mexikanska varor (som naturligtvis får betalas av amerikanska konsumenter) har försämrat relationerna med hela Latinamerika.
Trump har ännu inte förstått att det är amerikanska företag som lagt ner industrijobben och ersatt dem med robotar, inte Kina eller Mexiko. Det är en process som pågått sedan Henry Ford började serietillverka T-fordar. Amerikanska näthandelsföretag slår ut köpcentra. Och så vidare. Nästa presidentdekret borde därför vara ett förbud mot robotar, e-handel och andra innovationer.
USA:s problem är alltför låg produktivitet, dåligt socialt skyddsnät och brist på utbildningsmöjligheter. Det löser man inte genom att sänka bolagsskatten, ge bankerna friare händer igen och ta bort Obamacare.
Trump har stött sig med ett stort antal länder i världen, och har dessutom skapat osäkerhet kring USA:s internationella åtaganden. I Natofrågan tycks han ha backat för tillfället, och utplaceringen av en mindre amerikansk styrka i Polen och Baltikum fortsätter som planerat. Men när kommer ett dekret om att amerikanerna ska hem igen? Efter nästa samtal med Putin?
Bakom Trump står republikanerna, som har majoritet i både representanthuset och senaten. Får Trump igenom sitt förslag till den vakanta posten i Högsta domstolen, kan han få en majoritet för sina idéer även där. Det är kongressval i USA redan nästa år, och opinionsläget i USA och i världen den närmaste tiden kommer att avgöra hur långt republikanerna vågar tänja lagstiftningsmakten.
Framgångar för högernationalisterna i de kommande valen i Nederländerna, Frankrike och Tyskland kommer att tolkas som ett stöd för Trump. Europas säkerhet skulle också skadas av att dessa partier med sin koppling till Putins Ryssland fick mer att säga till om.
I det här känsliga läget inbjuder moderaterna SD till samarbete. Ofattbart omdömeslöst!