Putins 20 år vid makten i Ryssland

Utrikeskrönika Gotlands Folkblad2019-08-30 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vladimir Putin har haft makten i 20 år i Ryssland. Boris Jeltsin lyckades 1991 avstyra en kupp mot sovjetledaren Michail Gorbatjov. Sovjetunionen upplöstes. Delrepublikerna blev länder.

Merparten av Sovjets yta blev Ryssland, som Jeltsin ledde till 1999.

En marknadsanpassning och privatisering skedde, varvid ett fåtal blev rika och de flesta fick det mödosamt ekonomiskt.

Den ekonomiska välfärd, privat och offentligt, som tycktes följa med demokrati i västländer inträffade inte i Ryssland.

1999 blev Putin premiärminister. Ett år senare blev han president. Den posten hade han till 2008, då han skiftade med Dmitrij Medvedev, så denne blev president och Putin premiärminister.

Det mesta av makten följde med Putin till den posten de fyra år han hade den.

Putin odlade sina första år vid makten goda kontakter med de västerländska demokratiska ledarna: brittiska premiärministern Tony Blair, tyska förbundskanslern Gerhard Schröder, italienska premiärministern Silvio Berlusconi och USA:s 2001 nya president George W Bush.

Den senare kom att imponera på, och skrämma, Putin. Bushs USA anföll Irak i mars 2003 i ett i sig effektivt krig och vann.

Trots kritik mot kriget och problem i Irak, i omvärlden och USA, lyckades Bush bli omvald 2004.

Det och amerikanska militärens styrka gjorde att Putin rustade upp Rysslands militär, som minskats på 90-talet och var i dåligt skick.

2008, inför OS i Peking i augusti, invaderade Ryssland delar av Georgien. De kontrollerar Ryssland ännu.

De ledare Putin de första åren odlat kontakter med försvann från makten. Nya tillkom, som Barack Obama, som Putin ogillade.

Putin gick in för en nationalistisk politik, att stärka Ryssland militärt och som stormakt.

Fortfarande gavs sken av demokrati. Men valen kan ifrågasättas och press-, yttrande-, demonstrations- och mötesfrihet begränsades.

Mandatperioden för presidenten förlängdes till sex år och maximalt två, från 2012 då Putin i maj åter tillträdde posten.

Efter omvalet i fjol har Putin fem år kvar som president. Sedan han återkom på den posten har ukrainska Krim ockuperats av Ryssland 2014 och delar av östra Ukraina hålls militärt med ryskt stöd.

Ryssland agerar aggressivt militärt, med stridsflygplan, i sin omgivning. Det sker på ett sätt som är emot praxis och farligt med risk för olyckor.

Putin agerar delvis på känsla i de utrikespolitiska lägen som uppkommer. Hållningen är att stärka sitt land och rollen som stormakt. Det har lyckats.

Men sämre ekonomi i Ryssland och en del åtgärder, som höjd pensionsålder, har lett till lägre stöd och förtroende för Putin. Sådant är läget nu.

Utrikeskrönika