Spanien är välkänt för många svenskar, inte minst till följd av semesterresor. Landet är ett av Europas största, med en befolkning på 46,7 miljoner (2018).
Demokratin återinförandes i Spanien efter att diktatorn i 40 år, Francisco Franco, dog 1975. Sedan 80-talets början har det varit i princip ett tvåpartisystem, mellan socialdemokratiska socialistpartiet PSOE och borgerliga PP.
37 miljoner var röstberättigade i valet till parlamentet, Cortes Generales, 28 april. Valdeltagandet blev 75 procent, det högsta sedan 2004.
Tvåpartisystemet har skakats om de senaste åren. PSOE har fått en utmanare i vänsterpartiet Podemos, som fick 24 procent av rösterna i valet 2015, 21 procent i valet 2016 och 71 platser (båda gångerna) av 350 i parlament. Podemos fick i årets val 14 procent och 42 mandat.
Borgerliga PP har fått en utmanare i vänsterliberala Ciudadanos. Det fick nio procent av parlamentsplatserna, 32, i valet 2016 och 13 procent av rösterna. I årets val har partiet ökat till 16 procent av rösterna och platserna , 57.
Framgången för Podemos har i tidigare två val gått ut över PSOE. Men i valet nu tog PSOE tillbaka väljare från Podemos.
Utländska mediers fokus i Spaniens val har varit på ett nytt högerparti, Vox. Det är högerextremt, nationalistiskt och högerpopulistiskt.
Partiet är antifeministiskt, emot abort och emot muslimsk invandring. Partiet vill stärka Spanien som stat, på nationell, central nivå och minska den regionala självständigheten.
Vox har ökat snabbt och fick tio procent. Det har gått ut över PP. Dess väljarstöd har halverats i valet till 17 procent, lägst någonsin, och 66 mandat.
Inför valet var PSOE i regeringsställning, sedan i juni men i minoritet. Före det satt PP i en minoritetsregering (partiet fick 33 procent i förra valet, 2016).
PSOE fick 23 procent 2016 och har nu ökat till nästan 29 procent och 123 mandat (35 procent av platserna). Premiärminister är Pedro Sánches.
I senaste valen har det saknats några mandat för att PSOE och Podemos samt några små partier skulle få en stabil majoritet. Nu kan kanske PSOE nå majoritet ihop med Podemos och regionala partier, i Katalonien och Baskien.
Eller så kan PSOE gå över blockgränsen och bilda regering med Ciudadanos. Socialdemokratiska PSOE framstår mer som ett mittenparti när ett stort parti, Podemus, växt fram till vänster. PSOE och Ciudadanos var dock motståndare i valrörelsen och Ciudadanos har gått åt höger sedan 2016.
Högerpartiet PP:s halvering och Vox uppdykande gör det logiskt att PSOE fortsätter i regeringsställning. Frågan är med vilka.