KRÖNIKA
Då och då tänkte jag tanken att jag är nog en av de där som är immun mot covid-19. Runt omkring mig fick familjemedlemmar och kompisar covid både en och två gånger.
Men efter tre år kunde jag slå sönder den där tanken om immunitet. Min fru, som också hade klarat sig, drog jag dessutom med mig på covidresan.
Efter ett besök i Stockholm förrförra helgen slog den till med dunder och brak. Efter två dygn visade självtestet positivt. Sedan tog det en dryg vecka innan jag var mig något så när själv igen. Jag kunde bocka av i stort sett varenda symptom som Folkhälsomyndigheten listat för covid.
I mitt stilla sinne är jag ändå tacksam att jag fick covid så här sent. Fem stick i armen innebär ändå ett ganska starkt skydd. De som blev sjuka i början, innan det fanns något vaccin, ┣ blev utsatta får något helt annat. Det vi fick var att betrakta som en helt vanlig förkylning, även om den var i kraftigaste laget. I varje fall i mitt tycke. Men jag är ju förstås man.
Jag har levt ganska nära pandemin under de här åren. Varit vaccineringsvärd sedan vaccinet kom för två år sedan.
Viljan att vaccinera sig är numera tyvärr väldigt liten. Och jag läser att myndigheten nyligen kasserat 8,5 miljoner dosor vaccin, som sett sitt utgångsdatum. Man kan ju tycka att det vaccinet borde ha skänkts till länder som verkligen behövt det. Även om pandemin är över, lever viruset vidare i nya former.
Vaccineringen fortsätter dock i Sverige. Från första mars kommer nya riktlinjer. Personer som är över 80 år rekommenderas påfyllning både i vår och i höst. Och vi som är plus 65 ska få möjligheten till ett sjätte stick i höst. Det råder ingen tvekan om att jag kommer att ta det, även om det covidvirus jag nyligen fick en dos av ger mig ett bra skydd. I varje fall för stunden.
Den breda testningen har försvunnit successivt under resans gång. I onsdags bestämde Folkhälsomyndigheten att ta bort rekommendationen för att testa vårdpersonal som är sjuk. Antigentest behöver inte heller tas inför operation eller inläggning i slutenvård eller flytt till särskilt boende.
Magus Gisslén, överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg går ett steg till och tycker att vi ska återgå till det beteende vi hade före pandemin.
Så här sa han i intervju i P1 i helgen: ”Vi kan inte vara för känsliga och inte röra oss ute för att det rinner lite i näsan eller känner att det kliar i halsen. Det är läge att börja leva mer normalt. Samhället fungerar inte riktigt annars.”
Folkhälsomyndigheten är i princip inne på samma linje: ”Man är inte hemma för väldigt milda symptom längre. Men är man sjuk ska man vara hemma och återhämta sig”, säger avdelningschefen Sara Byfors till Aftonbladet.