KRÖNIKA
Partier på alla nivåer har börjat analysera vad som egentligen hände.
Vad gjorde vi som vi tyckte var rätt, men som ändå blev fel?
Det jag är säker på är att alla kommer att komma fram till att det här valet blev ett val där många röstade med den egna plånboken i åtanke. Viktiga politiska frågorna som miljö och klimat hamnade helt i bakgrunden.
Chockhöjda energipriser, räntor som stiger, dyrt drivmedel, ökade kostnader för lantbruket, höjda matpriser ger en galopperande inflation som har skrämt många att lägga rösten på det parti som lovat mest för den egna plånboken. Nu gäller det för dessa partier att hålla det de lovat. Hur det nu ska gå till.
Har röstat i samtliga 14 val sedan 1976. Det har blivit en tradition att alltid rösta på valdagen. Jag har röstat i Uppsala, Farsta, Södertälje, Nykvarn, på Gotlandsgatan i Stockholm och de senaste fyra valen i Visby och Västerhejde. Har dock aldrig varit med om en mer långsam procedur än den i söndags.
Det tog 30 minuter att köa vid bygdegården i Västerhejde. Det är alldeles för lång tid, framför allt för äldre människor. Det fanns en stol längs med kön där de äldre kunde vila. Den räckte inte långt. I vallokalen släpptes vi in en och en till det enda bås där valsedlarna fanns. Där fanns bromsklossen. En del letade länge i högen med valsedlar, och kön gick långsamt.
När jag hittat mina valsedlar var det däremot ingen kö till de tre valbåsen. Köerna hade med lätthet kunnat kapas om det funnits lika många bås för valsedlar som att rösta i.
Det som hände i Väskinde där det köades till långt efter vallokalen hade stängts var långtifrån bra, och borde få eventuella valobservatörer att reagera.
Senast skrev jag att det i den här valrörelsen varit inflation i valundersökningar. Den enda undersökning värd namnet är den som presenteras i SVT när vallokalerna stängts. Den brukar komma nära det riktiga resultatet. Så blev det även i år. Närmare 12 000 deltog i undersökningen, och med en sådan bredd kommer man förstås närmare slutresultatet än när 1 000 svarar i de vanliga undersökningarna.
Valundersökningen, som alltså handlar om riksdagsvalet, prickade helt rätt på SD (20,5 procent), Missade KD och L med 0,1 procent. M, C och V med 0,3 procent. Missade MP med 0,7 procent och S med 1 procent. Häpnadsväckande nära måste man ändå säga.
Nu vet vi att det blir regeringsskifte. Ulf Kristiansson (M) blir med all sannolikhet statsminister, och det är bara att önska honom lycka till med sitt bygge. Blir inte enkelt att tämja de stödpartier han måste ha bakom sig för att nå ända fram.
Själv är jag nöjd att tillhöra ett parti som hållit en rak linje utan att falla in i populistiska löften. Det vinner i långa loppet.