LIBERAL DEBATT
Valet närmar sig och nu uppmanas vi av en mängd medier att fylla i deras valbarometrar för att se vilket parti som stämmer bäst med våra värderingar. Ibland möter man personer som blivit överraskade av resultatet och som är upprörda över att ha tilldelats “fel” partibeteckning av barometern.
Men varför röstar vi som vi gör egentligen? Tycker vi precis som ett visst parti? Vi kanske röstar på ett parti som är “strängare” än vi själva för att vi tycker att det behövs, eller så röstar vi på det parti som mamma och pappa alltid röstat på.
Själv har jag gått från att i mitt första val rösta på Miljöpartiet, sedan Socialdemokraterna och i dag är jag medlem i Liberalerna och aktiv politiskt här på Gotland.
Jag har gjort en livsresa som student, anställd och företagare. Jag är mycket aktiv inom föreningsliv och samhällsinsatser. Jag har landat här för att Liberalerna har en politik baserad på medmänsklighet, med individen i centrum. Besluten baseras på fakta och med ett långsiktigt tänk och jag uppskattar insikten om behovet av att stärka små företag för att lyfta det svenska välfärdssamhället.┣
Det kanske verkar konstigt att byta parti flera gånger. Men jag inser att partierna överlappar varandra i mycket. Detta går att få en bättre översikt på när man kollar på de olika politiska ideologierna.
Liberalism, socialism och konservatism är tre ideologier som ligger som grund för flera av våra partier. Inget parti är renlärigt, men oftast håller de sig inom en ideologisk huvudriktning.
Vad har dessa ideologier gemensamt och vad särskiljer dem?
Det som förenar konservativa och socialister är tron på gruppidentiteter. Man talar om klass, kön, nationalitet, etnicitet etc. som viktiga parametrar för att beskriva en person.
Mot detta står liberalernas tro på individualitet, att det endast är de personliga egenskaperna som ska tillmätas betydelse.
Det som förenar socialister och liberaler är deras uppfattning om samhällets solidariska ansvar, att hela samhället har ett gemensamt ansvar för alla medborgare.
Mot detta står de konservativas korporativism, att man först måste ta hand om “de egna” innan hjälp kan spridas till fler.
Det som förenar liberaler och konservativa är tron på marknadsekonomi, att det ekonomiska systemet ska bygga på bindande avtal mellan fria parter.
Mot detta står socialisternas tro på att ekonomin ska styras genom politiska beslut och att dessa beslut kan omprövas.
Valbarometrarna är intressanta – speciellt om olika barometrar ger dig olika svar. Använd dem gärna, men kolla sedan partiprogrammen för att se vilket partis grundvärderingar och planer som verkligen stämmer för dig.