Opinionsundersökningar är ingen sanning

STOCKHOLM 20150216 
Riksbanken visar upp Sveriges nya sedlar. En plånbok med sedlar med bland andra den 
nya 200-kronorssedeln.  
Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

STOCKHOLM 20150216 Riksbanken visar upp Sveriges nya sedlar. En plånbok med sedlar med bland andra den nya 200-kronorssedeln. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: JESSICA GOW / TT

VALET2022-09-03 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Aldrig har opinionsundersökningar duggat så tätt som inför årets val.

Hårdast på trumman slår SVT som varje dag presenterar en aktuell mätning som görs i samarbete med analys- och undersökningsföretaget Novus.

SVT började presentera siffrorna den 22 augusti och håller på fram till 9 september.

Undersökningen är smart uppbyggd. När den presenterades första gången byggde den på intervjuer med 1 500 personer. Varje dag görs 500 nya intervjuer. När den dagliga undersökningen presenteras är det fortfarande 1 500 personer som ingår i mätningen. De som svarade dag ett plockas bort, och de 500 senaste plockas in. Detta gör att det blir en del förändringar varje dag beroende på vad som händer på den politiska scenen.

Opinionsundersökningar är ingen sanning. Det är först när alla röster har räknats som vi har ett slutresultat.

Däremot visar siffrorna hur vindarna blåser, även om det aldrig har hänt att någon opinionsundersökning har prickat helt rätt på alla kanter. Och när ett val blir så jämnt som det väntas bli nästa söndag är varenda röst viktig.

Av alla valundersökningar som presenteras just nu, känns SVT/Novus som den som jag följer med mest spänning. Och det ska bli riktigt spännande att se hur nära svaret den till slut kommer.

Den undersökning som annars borde vara absolut närmast är den vallokalsundersökning som presenteras i SVT några minuter efter att vallokalerna stängt. Den byggde för fyra år sedan på drygt 11 000 väljares röster. 

Men även den hade, med facit i hand, stora skillnader. L prickades in helt rätt (5,5 procent), MP och C var väldigt nära. Däremot fick S och M högra siffror på riktigt, medan KD, V och SD tappade. Inte ens så nära målsnöret kan man alltså veta hur det egentligen kommer att sluta.

Vid förra valet uppgav 35 procent av väljarna att de röstade efter sin egen plånbok. I år kommer den siffran garanterat att vara högre. Kriget i Ukraina, höjda energipriser, drivmedel och matpriser påverkar allas plånbok. Detta gör att flera kommer att vänta med att bestämma sig för vem de ska ge sin röst. 

Trenden är också att väldigt många bestämmer sig sista veckan, eller till och med sista dagarna. För fyra år sedan uppgav 37 procent att de bestämde sig sent, sista veckan eller till och med sista dagarna, på vilket parti de skulle rösta på  i riksdagsvalet. 

De som väntar alla längst är förstagångsväljarna, 18-21 år. 54 procent avvaktade in i det längsta i den åldersgruppen, medan bara 27 procent i plus 65-gruppen höll sig så avvaktande.

Valrörelsen går in på upploppet. Och med tanke på resonemanget här ovan att många väljare bestämmer sig sent blir kommande vecka extremt viktigt för alla inblandade. 

Om åtta dagar har vi ett resultat.