Nya välfärdspengar blir nya privata vinster

Välfärdsfrågor2020-01-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Nu när välfärden ska få nya friska skattemiljarder så påminns man om hur frågan om privata välfärdsföretag och deras vinster försvann som en rökpuff ut i kulisserna för att sedan dess lysa med sin frånvaro.

En hel del av dessa nya välfärdsmiljarder kommer att lämnas vidare till privata välfärdsföretag som kommer att hantera dem efter eget gottfinnande. På goda grunder kan man anta att en del av våra surt förvärvade skatter kommer att omvandlas till vinster. Och det går det inte att ändra på.

Politiken sitter i klistret, ett grundlagsskyddat klister som det inte verka gå att komma loss ifrån.

En återgång till det som en gång ansågs vara normalt, att bedriva sjukvård och skolor i samhällelig regi, anses strida mot EU-stadgan, egendomsrätten, näringsfriheten och vara ett brott mot självaste grundlagen. Det senaste exemplet är försöken att sätta stopp för religiösa friskolor.

I samband med de numera saligen avsomnade försöken att reglera välfärdsföretagens vinster ansåg Svenskt Näringsliv att ”en rättighet att driva en viss näring som en gång har getts, kan inte bara rullas tillbaka – skyddet för näringsfriheten regleras i svensk grundlag”.

Så nu gör politiken i fortsättningen, enligt Svenskt Näringsliv, bäst i att lämna över pengarna och inte hålla på att lägga sig i vilka villkor som ska gälla de privata välfärdsföretagen.

För det skulle ”permanent skada näringslivets förtroende för politiken”. Näringslivets förtroende för politiken borde ligga på en mycket hög nivå nu för tiden sedan politiken backade undan och avstod från att ha några synpunkter på hur våra skattepengar används. 

Tankesmedjan Timbro menade att, ”det bara är sådana som är anhängare av totalitära stater som ifrågasätter egendomsrätten. Och det slutar utan undantag med ekonomiska och humanitära katastrofer”.

Nu får man väl hoppas att exempelvis sjukförsäkringen i likhet med arbetsförmedlingen inte kommer att utsättas för konkurrens och upphandlas. Det är illa nog med de privata sjukvårdsförsäkringarna.

Men det saknas inte förslag på ytterligare privatiseringar.

Fria moderata studentförbundet tycker att man skulle få mera effektiva anstalter ”om privata aktörer tillåts starta fängelser”.

Det luriga är att när nya och gamla verksamheter väl har lämnats över till privata intressen så är det oåterkalleligt såvida man inte tvingar fram en rättslig prövning.

Men just nu återstår det att med bakbundna händer ta hand om efterdyningarna av privatiserings- och avregleringspolitiken.

Men först ska hyresmarknaden avregleras.