Alla kan vinna på privat drift

En möjlig win-win-win-situation.

En möjlig win-win-win-situation.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vård2019-09-30 05:42
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag bläddrade igenom nummer av GA som publicerades under min semesterfrånvaro och fastnade för socialnämndens förra ordförande Håkan Ericsson (S), som 29 augusti gav sig på att "analysera" nämndens borgerliga ledamöters tankar kring att konkurrensutsätta driften av särskilt boende. Han kallade det för "ett desperat försök att hitta besparingar".

Verkligen? Man vill ju fråga Håkan Ericsson om hur man nu inom Socialdemokraterna värderar beslutet att återkommunalisera driften av Pjäsen.

Man vill ju också fråga hur det kom sig att den rödgröna majoriteten, efter att ha genomfört denna återkommunalisering, senare valde att upphandla driften av det nya äldreboendet på Terra Nova. En upphandling som för övrigt gick till Attendo, samma företag som tidigare skött driften av Pjäsen. Var det i desperation man valde att göra så? Eller hade man lärt sig något?

Företag kan driva äldreboenden till en lägre kostnad än vad Regionen klarar av att göra i egen regi. Men det är inte enda argumentet för alternativa driftsformer. De boende är något nöjdare med verksamheten i äldreboenden som drivs privat. Personalen är gladare att arbeta i privata verksamheter än de kommunalt anställda kollegerna är och deras sjukfrånvaro är betydligt lägre. Ja, för boende, personal och skattebetalare kan det vara en win-win-win-situation med privat drift av äldreboenden.

Den desperation Håkan Ericsson tycker sig se handlar nog mest om projektion. Jag minns hur han brukade skriva om privat omsorg i allmänhet och Attendo i synnerhet när han skrev för Folkbladets ledarsida i GT. Som i juli 2012 då han hävdade att Attendo, på flera håll i riket, ägnat sig åt vanvård:

"För att vinsten ska bli så stor som möjligt."

Är det då inte oerhört märkligt att Håkan Ericssons rödgröna majoritet några år senare lät just Attendo ta hand om driften på Terra Nova?

Håkan Ericsson har alltid varit beredd att demonisera sina politiska motståndare. Det är bara så tröttsamt när det ska ske även när de borgerliga väljer lösningar som även hans eget parti har använt sig av. Jag skulle vilja uppmana honom att putsa upp sina argument, men somligt låter sig ju inte poleras.