Lägre bemanning är den största oron

Vård2021-01-25 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

REPLIK

Svar till Eva Bofrides ledare ”Vem räddar dem som sitter i Attendos klor?”

Eva Bofride, du verkar inte alls ha förstått det vi slåss för!

Du pratar om misär på Attendos boenden? Vad menar du med det? Det har jag i alla fall aldrig pratat om! Jag tror och är övertygad om att de anställda driver en fin och bra vård, utifrån de möjligheter de har! De är kollegor till oss andra i äldreomsorgen och jag vet att de gör allt de kan! Aldrig sagt något annat. 

Men det kostar på personalen att orka göra det med mindre bemanning och ett helt annat arbetssätt med mobil omsorg! Det är inte frid och fröjd i regionens regi heller som du skriver, men ännu är vi bättre bemannade och det är det vi oroar oss för! För vi går redan i dag på knäna ibland. När det gäller Kommunal så är de inkopplade med oss i detta skede. Men även de säger att det är svårare att ”komma in” och kunna få diskutera med de anställda på privata sidan.

Det känns faktiskt rätt skönt att visa att vi faktiskt menat allvar med att sluta när ingen någonsin lyssnar eller tar till sig det vi ber om eller påtalar! Att man ska behöva lämna sina arbeten där man älskar att vara, att man inte orkar vara där man är i livet, att man lämnar de bästa vänner man har och ser sig om efter annat för att man känner sig överkörd av regionens ledning, politiker det är riktigt sorgligt.

Jag väntar på rätt erbjudande om jobb, men om jag blir kvar så kommer jag så klart ställa in mig på att göra ett bra jobb på Attendo och naturligtvis inte låta det gå till misär som du skriver om! 

Jag vill med detta avsluta och sända en stor kram till all personal på Attendos boenden, jag vet att ni gör vad ni kan och kanske är vi snart kollegor på riktigt.

Angelica, undersköterska Hemse äldreboende

SVAR DIREKT

Jag var tvungen att läsa om min ledare för att se om jag påstått att det var de anställda som utmålat Attendo som misär och eländes elände. 

Sår här skrev jag: "Vad gör Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Gotlands Folkblad för att lyfta den misär de påstås jobba i? Och de äldre som drabbas av en undermålig omsorg? Varför i hela fridens namn stärker man inte sitt resonemang med faktiska exempel från verkligheten?".

Angående personalens upplevelser och beslut har jag som jag också skrev i samma ledre den största respekt. Att uttrycka stor oro och inte få några kloka svar leder självklart till större oro och vånda. 

Sen blir jag väldigt bekymrad av uppgiften att Kommunal inte släpps in på de privata äldreboendena. Det är en ren skandal som borde lyftas fram i ljuset omedelbart.