Sjukvården är tillsammans med lag och ordning de viktigaste frågorna om vi väljare får bestämma.
Ändå lämnar regeringen regionerna mer eller mindre i sticket. I år kommer ingen av landets 21 regioner att hålla sin budget. Istället visar prognoserna på ett gemensamt underskott på 21 miljarder kronor. Och det ser inte mycket bättre ut nästa år. Överkostnaderna från vården måste tas från andra håll i den regionala verksamheten.
För Gotland är det extra bekymmersamt. Vi är den minsta regionen, och vi har ett öläge som gör att vi måste ha en överdimensionerad vård. Vi kan inte som fastländska regioner ta hjälp av varandra genom att åka några mil i bil. För oss handlar det om andra kostnader och tid att ta oss över ett hav. Kostnaderna har skenat de senaste åren, och det lär knappast bli billigare när inrikesflyget på nyåret flyttar från Bromma till Arlanda.
Samtliga åtta politiska partier i fullmäktige är överens om att situationen är så pass allvarlig att det behövs ekonomisk hjälp för att klara situationen. Eller ett förändrat huvudmannaskap för vården på Gotland. Det vill säga, att staten tar över ansvaret.
Gotlands sjukvård kommer enligt senaste delårsrapporten att gå 112 miljoner back. Det är en förbättring jämfört med 2023 då minusresultatet blev 229 miljoner kronor. Men ändå en klen tröst.
Det positiva är att kostnaderna för hyrpersonal minskat med 54 miljoner jämfört med ifjol.
Tandvården är just nu det som klämmer mest inom vården. I förra veckan rapporterade P4 Gotland att Folktandvården har slutat kalla listade vuxna patienter på kontroll. Det är en tillfällig åtgärd, som kan bli långvarig eftersom personalen helt enkelt inte räcker till.
Vid senaste mötet i hälso- och sjukvårdsnämnden föreslog C:s gruppledare Eva Ahlin att förvaltningen bör utreda flera metoder för att öka tillgången till tandvård för gotlänningar. I sitt förslag till utredning nämnde Eva Ahlin bland annat att regionen skulle kunna betala resekostnader för de som måste åka till fastlandet, att tandläkare kommer till Gotland för att kapa köerna.
Förslaget blev nedröstat med 7-6 av S+M-majoriteten.
Visst, man kan hävda att det kostar pengar i en hårt ansträngd ekonomi. Men att inte ge människor rätt till tandvård är att skjuta problem på framtiden och ge en ojämlik vård.
Tusentals gotlänningar står utan tandläkare. Har vänner som väntat i flera år för att få tandläkartid. Själv behöll jag min tandläkare på fastlandet i några år efter flytten till Gotland för 17 år sedan. Sedan hade hela familjen turen att bli listad hos en privat tandläkare.
Att få tid hos tandläkare är inget problem i de stora regionerna. I Stockholm kan du få komma med kort varsel. Det är ingen tillfällighet att tandläkare nu går ut med riktade annonser till oss gotlänningar i olika medier att de står till vår tjänst.