Dagen efter att statsbudgeten lagts visar en sammanställning av ekonomiska prognoser som P4 Örebro (19/9) har gjort att svensk sjukvård kan gå med sju miljarder i förlust i år. Av Sveriges 21 regioner uppger endast en att dess ekonomi är i balans.
Detta är delvis ett resultat av en väntad demografisk utveckling. Den stora migrationen har skapat ett större patientunderlag som dessutom har ett stort vårdbehov. I kombination med detta står Sverige inför en utveckling med en åldrande befolkning, som med rätta ställer höga krav på vården. I det läget väljer regeringen och partierna bakom januariöverenskommelsen att satsa på en reformerad kömiljard, som en av de viktigaste budgetposterna för vården. Det är en reform som redan prövats – och effekterna var på många sätt problematiska.
Intentionerna är goda. Det incitamentsbaserade ersättningssystemet ska både sporra regionerna att effektivisera sin verksamhet och kapa vårdköerna. När ekonomiska styrmedel används för att effektivisera så riskerar dock vård som faktiskt är angelägen att prioriteras bort till förmån för mindre prioriterade vårdbehov – eftersom siffrorna är det mest viktigaste att visa upp. Kömiljarden har således lett till undanträngningseffekter, där exempelvis viktiga återbesök har skalats bort.
I tider där det digitala vårdutbudet ökar är det extra viktigt att hålla emot skiftet mot en alltmer efterfrågebaserad vård. I dag gör ökande tillgänglighet via nätläkare att allt fler söker vård. Det riskerar att ytterligare förstärka efterfrågan på vård, även om den inte speglar det faktiska behovet.