Vattendammar stärker beredskapsläget

Tingstäde träsk.

Tingstäde träsk.

Foto: David Skoog

Vatten2024-01-03 20:15
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

Vid regionfullmäktiges sista sammanträde i december lämnade Centerpartiets fullmäktigegrupp in en motion om att utreda dricksvattendammar nedströms Tingstäde träsk.

Det här är ett långsiktigt arbete som Centerpartiet drivit i flera år för att få till en ny politisk breddning kring Gotlands dricksvattenförsörjningssystem. Här har även Centerpartiets norra kretsstyrelse lagt ner tid och engagemang kring frågorna. Detta med det långsiktiga syftet att få till en skillnad från i dag och på ett betydligt mer storskaligt sätt planera för att ta tillvara delar av de stora volymer vatten som rinner av norra Gotland varje år.

3,5 miljoner kubikmeter dricksvatten går åt till hushållen på Gotland varje år. Med industrin, lantbruket med mera går det år 7 miljoner kubikmeter vatten. Det motsvarar cirka 3,5 promille av den totala nederbörden som faller över ön.  Det råder alltså inte brist på vatten. Det råder snarare brist på kapacitet att magasinera överskottsvatten på Gotland.

Det finns en allmän uppfattning hos gotlänningarna att mer vatten borde behållas på Gotland i stället för som i dag att det rinner ut i Östersjön. I maj 2023 kom också en rapport från OECD ”Territoriell granskning Gotland, Sverige” som syftade till att granska Gotlands ekonomiska situation ur en rad samhällsviktiga perspektiv. 

Rapporten påvisar att med klimatförändringarna förväntas avdunstningen öka. Samtidigt som Gotland gått från grund- och ytvattentäkter till avsaltat havsvatten med en betydligt högre kostnad som konsekvens. 

Med anledning OECD:s oberoende utredningar om de identifierade framtida riskerna kring Region Gotlands stora kostnader för avsaltningsverk, måste en politisk kursändring nu skyndsamt komma till stånd. 

Det planerade fortsatta bostadsbyggandet i Visby och på norra Gotland kommer att kräva att tillgången på betydande mängder dricksvatten kan byggas ut till 2040. Tillgången på ytterligare nya hållbara grundvattentäkter för att fylla det ökande dricksvattenbehovet är samtidigt begränsad till ett fåtal nya täkter. 

Det är därför oerhört viktigt att Centerpartiets motionsförslag om att anlägga vattendammar för att lagra med överskottsvatten nedströms Tingstädeträsk utreds grundligt för att undersöka möjligheten om det kan utgöra ett viktigt komplement till nuvarande dricksvattentekniker. 

Det är viktigt att dessa tekniska möjligheter med vattendammar avvägs bättre än i dag mot investeringskostnader av ytterligare storskalig havsavsaltningsteknik i Visby. Detta behöver analyseras och utvärderas innan Region Gotlands långsiktiga VA-investeringar kan beslutas.

Vattendammar bedöms också utgöra en viktig beredskapsinsats för att tillgå en reservvattentäkt om Tingstäde träsk skulle kontamineras och på grund av det alltmer oroliga omvärldsläget. 

Gotland behöver höja och stärka sin beredskap för dricksvatten.