CENTERDEBATT
I valrörelsen 2022 la Centerpartiet fram politiska förslag om att Gotland måste bygga fler riktigt stora dammar för dricksvatten. För klimatförändringarna gör att torråren bedöms komma oftare och grundvattenbildningen försämras alltmer. 2023 års sommar har som aktuellt exempel i flera delar stora likheter med torråret 2018. Vattenfrågorna kan därför inte skjutas mer på framtiden.
För utan betydligt mer dricksvatten till en rimlig kostnad kommer aldrig bostadsbyggandet i Visby och på norra Gotland att kunna genomföras i en rimlig takt och till ett rimligt pris. Eller så finns en tydlig risk att norra Gotlands stora vattenbehov för byggande av bostäder, som nu stått olöst i flera decennier, att offras på bekostnad av Visbys växande vattenbehov. Det vore helt oacceptabelt.
Nu är det därför akut läge för politiken att se till att förslagen om att anlägga stora sötvattendammar för dricksvatten går från ord till handling i Regions Gotlands VA-strategiska plan redan i år.
3,5 miljoner kubik går åt till hushållen på Gotland varje år. Med industrin, lantbruket med mera går det år 7 miljoner kubikmeter vatten. Det motsvarar ca 3,5 promille av den totala nederbörden som faller över ön.
Över Tingstädeträsk regnar det lika mycket som det avdunstar. Men från markområdena runt träsket tillförs träsket 3 miljoner kubik. Av det används 1 miljon kubikmeter till regionens dricksvatten och resterande 2 miljoner kubikmeter rinner ut i Ireån och vidare ut i Östersjön.
Det råder alltså inte brist på vatten. Det råder snarare brist på kapacitet att magasinera överskottsvatten på Gotland.
Vi måste med nytänkande lösa vattenproblemen på Gotland på ett mer kostnadseffektivt sätt än att enbart bygga fast Regionen i mer kostsamma och tekniskt komplicerade avsaltningsverk. Men då måste även infrastrukturmässiga flaskhalsar för den här typen av ytterligare breddningar av VA-strategins vattenströmmar får ett betydligt mer lösningsorienterat fokus hos Region Gotlands VA-avdelning.
Region Gotlands Tekniska förvaltning måste i den växande vattenkrisen orka lyfta blicken och snabbutreda möjligheterna kring fler lågt hängande frukter som förvaltningen så tydligt helt har missat möjligheterna kring.
För Gotland behöver skyndsamt fokusera på hur man kan fånga sötvatten på ett mer rimligt avstånd från Visby och norra Gotlands befintliga VA-ledningssystem.
Politiken måste våga ta tydlig ledning i frågan.