Teknikutveckling springer före vardagstankar

Vatten2020-02-06 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Ett klockrent miljörättsmål är utan tvekan den tilltänkta Klintetäkten. SMA:s ansökan om kalkbrytning, med sitt väldigt stora uttag, passerade ändå domstol. Heidelberg Group hoppar högt av glädje liksom folket på Cementa. Striden om dricksvatten kontra kalkbrytning fortsätter. Överklagande är på gång, tonläget höjts och många talar om kalkens betydelse i processen av socker, malm och papper. Wera Svensson skriver som försvar för kalkbrytning och jobb att man inte kan äta vatten. Men vatten är ett livsmedel nog så viktigt för överlevnad. Varför skulle annars länder med rymdforskning till stora kostnader leta planeter med just vatten. Allt liv kräver vatten. Ren bergspredikan pågår nu. Och varför oroar sig tekniska förvaltningen över sitt alltför stora uttag hittills av grundvatten. Man har uppenbarligen inte förstått vattensituationen. Och redan givna tillstånd talar man tyst om. 

Rening av malm med kalksten kan tyckas urmodig. Ingen debattör strider för utveckling av processmetoder med ny teknik. En gång slog arbetare sönder stenen med sina händer. Sen kom maskiner och arbetare bakom datorer. Förändra utvinningen av kalksten ger företagen i nuläge inga ekonomiska incitament. Tar vi inget betalt för den kalksten som bryts, sker ingen förändring. Innovationer kostar. Stenen i marken är billig. Politiker ställer ringa krav på företag. Men vatten kostar. Det blir fritt fram för mer brytning för att dricksvatten pumpats till ett brott, inte oåterkalleligt ut i havet. Vem skall betala vattenledningar? Du och jag. Slitebor glömmer alltid Othem/Boge. 

Även om Slitefabriken kanske är den renaste, så har den en energikrävande framställning och Sveriges kanske mesta utsläpp av koldioxid. Satsar Heidelberg Group utöver förbränning av sopor och biobränsle också på vindkraftsel på File Hajdar eller i havet för klimatets skull? Eller som nu i Kanada som forskar på att bygga in koldioxid i själva betongprocessen.

En anhörig går just nu omkring i en robot, ett så kallat utanpåskelett för att kunna röra benen, gå. Försvarsindustrin tar fram digitala innovationer som kan användas som olika hjälpmedel i krig. I det här fallet tunga lyft. De kan i sin tur komma att appliceras på olika handikapp. I framtiden kan kanske en förlamad hand med hjälp av en dator i en ryggsäck väckas till liv via hjärna och nervsystem. TV:n omvandlades från mycket liten till platt och jättelik. Ett formgjutet utanpåskelett under klädedräkten kan bli ett smidigt gående för en lam person om forskning blir patientinriktad. 

Innovationer överallt pågår, så måste också ske inom processindustrin. Behov finns för en framställningsprocess som inte kräver kalksten.