Havsbaserad vind är del av framtiden

Vindkraft2023-05-28 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

Det är verkligen positivt att den nuvarande regeringen aktivt visat att havsbaserad vind är en del av framtiden genom att ge tillstånd till två ytterligare havsbaserade vindkraftsprojekt i Kattegatt. För utvecklingen av alla energislag är viktig för att både på kort och lång sikt lösa den energikris som Sverige av flera olika skäl har hamnat i. 

De framtida havsvindparkerna i södra Sverige har de bästa vindlägena i Sverige och de kommer kunna bidra till ett rejält eltillskott i de södra elnäten som i dag lider stor elbrist.

De liknelser som ibland görs med Vattenfalls första kustnära havsvindpark Lillgrunden vid Öresundsbron är en i flera delar felaktig jämförelse. För havsvindparker i ekonomiska zonen är ju placerade flera nautiska sjömil ut från kusten. 

Vindparkerna har dessutom en avsevärt högre höjd per fundament som gör att turbinerna kommer stå en kilometer eller mer från varandra jämfört med Lillgrundenparken där fundamenten är låga och därför står väldigt tätt.

Regeringens prövning bedömer även hur visualiseringen av vindparkerna blir och då även hinderbelysningen. Rotorbladen från de här vindparkerna är ju endast synliga mycket långt bort på den yttersta horisonten och det trots att de är flera hundra meter höga per fundament. 

De enorma rotorbladen bidrar också till att vindparkernas effekt motsvarar en hel modern svensk kärnkraftsreaktor. Och det finns gott om överkapacitet på transmissionsnätet i både Skåne och Halland för att ta emot elen från så stora havsvindparker.

I moderna vindparker finns det datorteknik som kan styra rotorbladen så att de kan gasas och bromsas för att stötta mikrostörningar på nätet. Det är först när de större störningarna uppstår i svängmassan på elnäten som stora tunga turbiner från vattenkraften eller kärnkraften behöver sättas in.

Rent ekonomiskt och prövningstekniskt är det alltså möjligt att satsa på havsbaserade vindparker och de bör inte ställas emot kärnkraft. Utan de kan med fördel utvecklas i kombination med ny kärnkraft. Så kallade SMR-kärnkraftsverk (Småskaliga Modulära Reaktorer) har en effekt motsvarande knappt en fjärdedel av en modern kärnkraftsreaktor. 

Det skulle således krävas väldigt många sådana SMR-reaktorer i Sverige för att helt kunna ersätta hela den framtida potentiella effekten som alla planerade havsvindparkerna i svenska ekonomiska zonen kan generera. 

Men SMR-reaktorerna kan istället rätt placerade och med rätt utformade elstödtjänster från Svenska Kraftnät bidra till att stabilisera elnätet när flera stora havsvindparker stegvis ansluts.

Eftersom alla länder i norra Europa inklusive nu även Norge och Finland satsar stort på havsbaserad vind skapar det enorma skalfördelar i teknikutveckling och tillverkning.

Havsbaserad vind är del av framtiden.