Flytta ut regionen från Visborg när avtalet går ut

Visborg2020-06-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL DEBATT

På regionfullmäktiges sammanträde i måndags (15/6) var ärende 8 en redovisning av ett uppdrag; ”Effektivisera och minska regionens lokalkostnader”. Utrymmet här är för litet för att recensera rapporten, som jag på det stora tycker är bra. Intresserade hittar rapporten i RF:s i kallelse.

Punkten 3.5 i rapporten heter ”Kostnad för inhyrda kontor i jämförelse med egenägda”.
Kanske skulle den punkten fått vara lite mer fördjupad, men vi kan dock läsa bland annat att årshyran för Visborg är 34 miljoner kronor. Kvadratmeterhyran är 1 936 kr/kvm per år (2019). 
Snittkostnaden för regionens egenägda lokaler var 716 kr/kvm per år (2018). 
Vi kan också läsa att många rum på Visborg är lagom för 1,5 personer vilket självfallet är ett mycket svårt delningstal. Så långt rapporten. 

Med en grov kalkyl så ligger lokalkostnaden på runt 50 000 kronor per år och anställd på Visborg.

2018 lämnade Liberalerna en motion till regionfullmäktige med rubriken ”Stärk den gotländska landsbygden och Visby genom klok kontorslokalstrategi”. Grundtanken med motionen var att spara pengar genom att äga egna kontorslokaler och lägga en del av dessa i/på våra serviceorter.
På det sättet skapar vi livskraft åt den gotländska landsbygden. Det skulle också generera lediga lokaler för statliga verksamheter och andra som ser på alternativ till Stockholm. Motionen mottogs ljummet, och ansågs besvarad med att man skulle titta på vilka lediga lokaler regionen hade i serviceorterna.

Regionens hyresavtal på Visborg går ut under år 2025 vilket ger goda möjligheter inför den kommande lokalöversynen att tänka i nya banor. 

Hur skulle en ny lokalstrategi kunna se ut?

Genom att bygga ett antal ”kontorshubbar” i/på serviceorterna skulle man kunna öppna för personalen att arbeta där det passar och utifrån situation. Långt ifrån all personal vill bo i Visby, och många reser in varje dag. De som vill bo och arbeta i Visby skulle till stor del kunna fortsätta med det. Möjligheten till att arbeta hemifrån beaktas också när arbetsplatserna dimensioneras.

Att hubbarna innehåller mötesrum och bokningsbara arbetsplatser är självklart. Vi skulle få en förvaltningsöverskridande arbetsmiljö. Kanske skulle varje hubb ha en förvaltning som huvudansvarig och de speciella krav som kan finnas skulle vara lokaliserade till just den hubben?

Covid-19 är ett elände, men har också fört med sig att vi nu lärt oss tekniken för att arbeta på distans och mötas digitalt. Samtidigt pågår också ett omfattande arbete för att digitalisera regionens arbetsprocesser och system. Här kan vi skapa verklig nytta för de kostnader vi tagit.

Den här artikeln är givetvis inte ett färdigt koncept, utan jag vill bara ge ett idéunderlag till det kommande arbetet med att få till en regiongemensam lokalförsörjningsplan. 

GOTLÄNNINGEN

Texten är ett debattinlägg från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens egna