50 på affärsmingel i Gothem f d skola Grunden lagd för husprojekt med modern teknologi

En sommarträff i Gothem mellan gotländska företagare och kolleger från Stockholm/Mälardalen: Kan det ge något? Jomenvisst, vilket bevisades i går när projekt föddes och idéer kläcktes på löpande band, nästan.

6 augusti 2009 04:00
Arrangerade gjorde organisationen Gotländska stockholmare och Tillväxt Gotland under rubriken "Gotland Stockholm business summit" vilket innebär ett möte av karaktären matchmaking. Engelskt så det förslår, men när de 50 (!) företagarna samlats och tog till orda var det ungefär hälften gotländska och resten fastlandsklingande dialekter som hördes.
Tanken var att man skulle föra samman idérika företagare på Gotland med företagare från fastlandet, som har riskvilligt kapital och affärskompetens. Och det lyckades riktigt bra även om inte alla for från mötesplatsen, den f d skolan i Gothem, med något konkret i bagaget.

Olika projektidéer
Några funderade på att starta utbildning i hur man arbetar med rörliga bilder.
Andra diskuterade utvecklingar inom livsmedelsproduktion. Framtidens äldreboende fanns på agendan liksom en utveckling av högskolan.
Sedan lades grunden till ett projekt som handlar om att kombinera smart, ekologiskt byggande med modern trådlös teknik. Fyra herrar ska nu jobba vidare med projektet; Pär Bergsten, Jörgen Lund, Hillar Loor och Staffan Calais. Jörgen Lund bygger som bäst på ett hus i Mästerby. Den gamla släktgården ska få ett modernt miljöriktigt system för uppvärmning. Och till det ska man anpassa ett trådlöst system för styrning av tekniken så att man kan sitta var som helst i världen och via en dator, kunna kontrollera och styra värmen, kolla att alla dörrar är låsta, kolla inbrottslarmet och så vidare.
Den trådlösa funktionen är Pär Bergstens specialitet sedan många år.
- Jag var bland annat med och byggde Ericssons första 3G-system. Det var jag som startade det hela som projektledare, när vi var klara var vi 700 personer.
Pär Bergsten har rötterna i Hejde och har sökt efter ett lämpligt bygge på ön för att kunna jobba vidare med sina innovationer.

Trådlöst i hemmet
Han fann rätt partner i Gothem. När arbetet nu går vidare mot att utveckla ett it-boende, har han redan viss erfarenhet i bagaget och berättar att han på 90-talet var med om att utveckla det "intelligenta kylskåpet" i samarbete med Electrolux. Det projektet blev ingen stor succé.
- Vi var kanske före vår tid, säger Pär, som hoppas och tror att de trådlösa, wi-fi-baserade system han nu arbetar med, ska bli en grundläggande komponent i framtidens lösningar.
- Man slipper ju alla kabeldragningar, det går att installera precis var som helst bara man har kontakt med bredband. Enkelt och billigt.
Programvaran som ska utvecklas kommer gotländska Imcode och Hillar Loor att ta hand om. Säkerhetslösningarna på it-sidan ska en företagare i Stockholm, Staffan Calais, utveckla inom ramarna för sitt företag Cortego.
Och medan solen strålade över deltagarna gick gotlänningen i Stockholm Jörgen Wessman och Tillväxt Gotlands Tiina Mykkänen omkring och myste, synbarligen belåtna med utfallet av dagen.
I höst blir det uppföljning med ett nytt affärsmingel. Eller matchmaking om man nu föredrar det.
"Matchmaking är ett etablerat och effektivt sätt att skapa affärskontakter mellan företag. I bästa fall kan matchmaking skapa nya affärer och samarbeten - i sämsta fall har man efter ett matchmakingsamtal bara lärt sig något nytt. Vid ett matchmakingsamtal sätter sig representanter för två företag helt enkelt ner och presenterar sina företag och något om vad man söker för varandra. Vad som händer därefter går aldrig att förutse! Matchmakingsamtal kan antingen vara spontana eller förberedda. Det spontana matchmakingsamtalet är egentligen bara en utvecklad form av ett vardagligt mer eller mindre slumpmässigt möte".
(Källa:China Baltic Sea Business Forum 2009)
Så jobbar vi med nyheter
Robert Gahnfelt gotlandsallehanda.se