Intervjun//Carin Sjöberg

Det var kärleken som förde henne till Gotland. Men det var Hotel Wisby som fick henne att släppa fastlandet. Carin Sjöberg är vd på Clarion Hotel Wisby och nu slipper hon pendla.

10 november 2011 00:00

Sedan den 1 juni 2010 driver Carin Sjöberg ett hotell med mycket historia som nu ingår i Nordic Choice Hotels-koncernen. Musik-, konst- och andra kulturevenemang är något hon har valt att flytta in i hotellet.

Kärleken till Gotland
Vägen till Gotland startade i Oxelösund. Hon är uppvuxen i denna småstad som har flera likheter med Visby, som storleken och sjöfarten. Liksom många andra spenderade hon barndomens somrar tillsammans med sin familj på Gotland.

- Min pappa har alltid vurmat för Gotland och Fårö. Han gjorde militärtjänst i Fårösund och vi har alltid varit här på semestern sedan jag var liten.

Det var på en semesterresa i vuxen ålder hon träffade kärleken och 2001 flyttade hon hit, men fortsatte att arbeta på fastlandet.

- Hela tiden var det som om fastlandet kastade lasso och drog mig tillbaka. Jag fick en massa spännande jobberbjudanden, så jag valde att pendla.

Därför har hon full koll på pendlarnas informella koder både på färjan och flyget, var man sitter, när man pratar med varandra och när man inte gör det.

Hotell och turism
Hennes yrken har kretsat kring turism och hotell ända från början. Första arbetet som 16-åring var som turistvärdinna i Oxelösund och när turistverksamheten flyttade in i Hotell Ankaret började hon jobba extra i receptionen. Och på den vägen är det.

- När Hotel Wisby blev aktuellt så gick det rysningar i hela kroppen. Ja! Det här vill jag göra, det här känns helt rätt.

Hotel Wisby är numera en del av Clarion hotels inom Nordic choice hotels-koncernen. På frågan om det går att sätta sin personliga prägel på "sitt" hotell när man ingår i en koncern, förklarar Carin Sjöberg att just här kan man det, jämfört med traditionella hotellbolag.

Hon beskriver koncernen som en ung hotellkoncern med bara tio år på nacken och koncernchefen Petter Stordalen som mer ser ut som en rockstjärna än en traditionell hotelier. Tvärtom är det något man tar fasta på, att inget hotell ska vara det andra likt.

I hotellets interiörer förväntar man sig att höra en mjukt slingrande melodi från flygeln, men knappast rockmusik, som på Clarion Hotel Wisby. Ett område där har satt sin prägel är musik och kultur. Ett vågat initiativ var att låta Rockskallen flytta in på hotellet.

- Det här ska vara en levande mötesplats för alla, inte bara för en viss klick, säger hon men medger att hon hade sina funderingar över vad "vanliga" hotellgäster skulle tycka. Men efter bra respons kommer Rockskallen att bli ett stående evenemang på hotellet.

- Jag försöker förmedla att det här ska vara lite av ett öppet hus. Här är alla välkomna som vill visa upp sig.

Själv lyssnar hon på allt från hårdrock och pop till klassiskt och fågelsång.

- I helgen lyssnade jag bland annat på Staffan Hellstrand och på koltrastsång från Sudret.

Andra kulturevenemang som hon tagit in är Vårsalong med konstutställning, Living Room med Annika Fehling och Wisbymaskeraden.

Nätverk och samarbete
Carin Sjöberg är starkt involverad i det gotländska näringslivet och samarbetar gärna med andra företag för att locka fler besökare till ön. Hon säger själv att hotellet har ökat beläggningen under lågsäsong sedan hon tillträdde.

Vilar på vintern
Hon upplever att gotlänningar av vana pustar ut när det blir höst, tänker att nu får de vila lite och ta paus till nästa säsong. Men det händer saker även under vintern. Det gäller bara att sälja in det som sker med exempelvis lockande paketlösningar.

- Det går att få fler gäster hit! Saker och ting förändras så fort i den här branschen. Det går att prova nya saker, det går att prova saker man provat förr, men som inte funkade då.

Nätverk och samarbete är viktigt för att locka turister under lågsäsong. Carin Sjöberg är bland annat engagerad i företagarföreningen Visby centrum, Gotland Convention Bureau, Wisby strand och nystartade Tryffelakademien. Även konkurrenter kan dra nytta av varandra, det är bättre att få folk till ön och gynna konkurrenten än att folk reser någon annanstans.

- Många företag på Gotland har förgreningar på fastlandet. Om en koncern ska hålla en konferens så varför inte ha den på Gotland?

Hundtricket funkar
Carin Sjöberg håller igen med det privata. Men hunden Saphira, en leonberger, tar hon gärna med sig till jobbet när det passar.

- Det är så naturligt att börja prata när man har ett djur. Alla har åsikter, antingen gillar man dem eller så gillar man dem inte. Hundtricket funkar faktiskt!

Hon beskriver sig själv som mycket strukturerad och en fena på logistik.

- Jag har en stark kompass, att dit ska jag! Jag har en struktur som jag följer och är mycket disciplinerad. Det gör att jag hinner med ganska mycket.

Disciplinen har hon sedan tiden som pendlare. Då var hon tvungen att sätta upp mål för vad hon måste hinna innan hon måste passa färjan eller flyget.

- Ibland måste jag bara hämta andan och göra något helt annat. Då tar jag en promenad för mig själv i Botaniska trädgården eller sätter mig på Creperiet en stund, bara för att jag tycker om miljön. Det är viktigt med de där stunderna för reflektion och eftertanke.

Gästens öga
- För affärsverksamheten tror jag att det är viktigt att jag kan ställa mig lite utanför. Jag kan till exempel stå på gatan utanför hotellet och titta in genom fönstret och fundera på vad det är jag ser.

Hon tror att det är bra om all personal gör så, försöker se arbetsplatsen med gästernas ögon. Hon uppmanar dem att ta stora ingången ibland istället för att alltid välja personalingången.

- Jag brukar ställa frågan: Vad är det du ser? Vad får du för känsla? Vad händer i dig när du går in i hotellet?

Namn: Carin Inger Elisabeth Sjöberg

Bor: Villa i Tofta

Familj: Stefan och Christopher

Yrke: Vd på Clarion Hotel Wisby

Kopplar helst av med: Promenader längs havet med leonbergern Saphira.

Lyssnar helst på: Senaste helgen lyssnade jag på Staffan Hellstrand och koltrastsång. Jag varierar mig hemskt mycket. I min telefon har jag allt från Lady Gaga till Veronica Maggio.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa