Därför ligger Gotland ännu i bottenträsket

Gotland tappar ytterligare en placering i Svenskt näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sverige.

Foto: Pressbild

Företagsklimat2017-09-26 11:53

Svenskt näringsliv har sedan 2001 sammanställt en årlig ranking av företagsklimatet bland Sveriges 290 kommuner. I årets ranking var det fler kommuner som förbättrade betygen än som försämrade sig. Enligt Kirsten Åkerman, regionchef för Svenskt näringsliv på Gotland, innebär det att konkurrensen bland kommunerna hårdnat.

– Det som gör Svenskt näringslivs ranking unik är att den främst baseras på företagares egen uppfattning om företagsklimatet i regionen eller kommunen.

För Gotlands del har resultatet försämrats. Förra året hamnade man på plats 256. I år halkar man ned ett hack till plats 257.

– Just förlusten av en placering bör inte övertolkas men Gotland har legat och hackat på ungefär samma placering i 16 år nu och den signalen är kristallklar, det är dags att få den att gå hela vägen ut till handläggaren som möter företagaren i det enskilda ärendet. Det finns en stor potential för uppväxling.

Sedan drygt ett och ett halvt år pågår ett arbete för att lyfta företagsklimatet på Gotland. Det handlar om att se över attityder, arbetssätt och kunskapsbyggande inom Region Gotland.

– På Gotland råder samsyn i mätningen hos politiker och företagare om var problemen finns. Det är bra för det innebär att det delvis finns en gemensam bild av verkligheten, det gör det lättare att sätta upp tydliga mål för förändring. I många kommuner ser det inte ut så, politiker tenderar att ha en rosigare bild av företagens förutsättningar.

Vad är man mest missnöjd här på Gotland?

– Det handlar om en rad olika situationer och det som synts tydligast i mätningen rör offentliga upphandlingar, bygglov och tillståndsprövningar av olika slag. Tillgänglighet och kompetens hos myndigheterna tas också upp. Som till exempel: regionen utvecklar en policy kring säg uteserveringar. Det kan vara en policy som uppmuntrar till utveckling eller investeringar eller en policy avskräcker eller rent av hindrar verksamheten att växa. Det är en väldigt fin balansgång och som politiker måste man vara lyhörd för vem man utformar policyn för. Man måste förstå varandras verklighet. Det här går att lösa genom samtal.

Så den låga placeringen handlar inte om att gotlänningarna är extra gnälliga?

– Nej, det är ett barnsligt resonemang. Om man frågar någon hur de upplever sin verklighet så är det minsta man kan göra att lyssna på och respektera deras svar. Att lyssna och vara nyfiken på hur man löser upp knutar känns som en klokare väg att ta än den som leder in på att ifrågasätta varandras avsikter.

Du tycker att Gotland har förutsättning att ligga bland de 100 främsta. När når vi dit?

– Jag hyser gott hopp. Gotland har fina förutsättningar att klättra i rankingen men det viktigaste är inte placeringen utan att skapa ett företagsklimat här som gynnar hela samhällsutvecklingen, säger Kirsten Åkerman.

Årets etta för tionde året i rad blev Solna. Tvåa och trea blev Sollentuna och Nacka. Älvdalen i Dalarnas län klättrade 96 placeringar till plats 108 och blev "årets klättrare". Älvsbyn i Norrbottens län tappar flest placeringar med en placering på plats 98 i fjol, ner till plats 204 i år. Pajala hamnade i botten på plats 290.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!