Stora Coop Visby utsågs 2019 till Sveriges mest hållbara matbutik på galan för White Guide Green i Stockholm. Men butiken och dess medarbetare nöjde sig inte där utan jobbet på det klimatsmarta temat har fortsatt och lett till nya framgångar det senaste året. Nu, med proaktivt arbete och ny teknik i ryggen, siktar de ännu högre inför nästa år. Eller rättare sagt – lägre.
– I mitten av 2021 ska vårt matsvinn vara nere på noll, säger Markus Wahlgren, butikschef.
Det är tack vare att Stora Coop Visby inte bara tänker på dillkvisten när den står rakt upp på hyllan, utan även vad som ska hända när den börjar sloka utan att det egentligen är något fel på den, som har lett till framgång.
– Vi har sedan länge infört ”svinnpåsar” där vi packar varor som har sett sitt bäst före datum, men som är fullt ätbara, som våra kunder får köpa till ett reducerat pris, säger Markus.
Miljö och hållbarhet har varit en hjärtefråga i butiken redan innan klimathotet stod högst upp på var mans agenda. Stora Coop Visby, som har världens största avdelning för lokal- och närproducerade gotländska råvaror, har sedan länge tänkt proaktivt – även utanför butikens 3000 kvadratmeter.
– Vi säljer också varor som passerat utgångsdatum väldigt billigt till studenter på Uppsala universitet. De har i sin tur skapat ett litet Community där de lagar mat och gör matlådor som de säljer vidare internt på campuset. Det är som en ”Ubervariant” fast på mat.
Fiskauktioner på måndagar, matdonationer till lokala restauranger och den torkade brödlängden som blir till skorpor är fler exempel på vad som görs i butiken för att minska matsvinnet. 2018 slängde Stora Coop Visby 120 ton mat i sina dumpsters. 2019 var den siffran nere på 95 ton. Efter första halvåret av 2020 uppgick siffran till 20 ton vilket alltså siar om att butiken, i slutet av året, kommer att landa på omkring 40 ton. Lösningen för att få bort det allra sista svinnet tror butiken stavas GreenBox – en maskin från Agrenco som bearbetar biologiskt avfall till stark och näringsrik gödningsjord.
– Vi är den första butiken i Sverige som köper in en GreenBox och tack vare den blir vi förmodligen den första butiken i världen som kan säga att vi kastar noll procent.
I en GreenBox kan du slänga allt från övermogna frukter och grönsaker till utgången fisk. Maskinen kan hantera 100 kilo mat om dagen vilket utgör 36 ton om året – alltså ungefär den siffran som man har kvar att jobba bort i butiken. Avfallet värms upp och processas inne i maskinen i mellan tolv och femton timmar. Inga tillsatser eller mikroorganismer behövs i processen och restprodukten består av en 100 procent biologisk massa som till exempel kan användas som gödning i rabatten.
– Planen är att vi ska använda den här jorden när vi planterar utanför butiken men vi kommer även att paketera och sälja den i papperspåsar, säger Markus.
Så från jord till butik, och tillbaka till jord, kan man säga?
– Ja, precis. Den här maskinen knyter samman hela kretsloppet vilket jag tycker är skitläckert!
En GreenBox kalibrerar sig själv, reducerar bakterier med minst 99,999 procent och binder näringsämnet fosfor som är en helt avgörande byggsten i odling och jordbruksproduktion.
– Vi skapar ett litet kretslopp där vi ser till att behålla viktiga näringsämnen i omlopp. Fosfor finns inte fri i naturen utan bryts idag som en mineral i stora dagbrott, men där håller den på att ta slut. När det sker är lite oklart men experter siar om att det kommer inträffa inom 30 – 40 år. Genom att använda det som kommer ut ur vår maskin behåller vi fosfor i det nödvändiga kretsloppet. Det här är en av många lösningar för framtiden som vi hoppas få se fler av.