”2021 ska vĂ„rt matsvinn ner pĂ„ noll”

Maskin som bearbetar och omvandlar matavfall till gödningsjord ska fĂ„ ner Stora Coop Visbys matsvinn till noll. – SkitlĂ€ckert, sĂ€ger Markus Wahlgren, butikschef.

Markus Wahlgren, butikschef, och Sandra Bogren, kommunikatör/deli visar stolt upp butikens nya GreenBox.

Markus Wahlgren, butikschef, och Sandra Bogren, kommunikatör/deli visar stolt upp butikens nya GreenBox.

Foto: Stora Coop Visy

Native2020-10-15 10:17
Detta Àr ett annonssamarbete.

Stora Coop Visby utsĂ„gs 2019 till Sveriges mest hĂ„llbara matbutik pĂ„ galan för White Guide Green i Stockholm. Men butiken och dess medarbetare nöjde sig inte dĂ€r utan jobbet pĂ„ det klimatsmarta temat har fortsatt och lett till nya framgĂ„ngar det senaste Ă„ret. Nu, med proaktivt arbete och ny teknik i ryggen, siktar de Ă€nnu högre inför nĂ€sta Ă„r. Eller rĂ€ttare sagt – lĂ€gre.  
– I mitten av 2021 ska vĂ„rt matsvinn vara nere pĂ„ noll, sĂ€ger Markus Wahlgren, butikschef. 

undefined
Markus Wahlgren, butikschef, och Sandra Bogren, kommunikatör/deli visar stolt upp butikens nya GreenBox.

Det Ă€r tack vare att Stora Coop Visby inte bara tĂ€nker pĂ„ dillkvisten nĂ€r den stĂ„r rakt upp pĂ„ hyllan, utan Ă€ven vad som ska hĂ€nda nĂ€r den börjar sloka utan att det egentligen Ă€r nĂ„got fel pĂ„ den, som har lett till framgĂ„ng.  
– Vi har sedan lĂ€nge infört ”svinnpĂ„sar” dĂ€r vi packar varor som har sett sitt bĂ€st före datum, men som Ă€r fullt Ă€tbara, som vĂ„ra kunder fĂ„r köpa till ett reducerat pris, sĂ€ger Markus.

Miljö och hĂ„llbarhet har varit en hjĂ€rtefrĂ„ga i butiken redan innan klimathotet stod högst upp pĂ„ var mans agenda. Stora Coop Visby, som har vĂ€rldens största avdelning för lokal- och nĂ€rproducerade gotlĂ€ndska rĂ„varor, har sedan lĂ€nge tĂ€nkt proaktivt – Ă€ven utanför butikens 3000 kvadratmeter. 
 â€“ Vi sĂ€ljer ocksĂ„ varor som passerat utgĂ„ngsdatum vĂ€ldigt billigt till studenter pĂ„ Uppsala universitet. De har i sin tur skapat ett litet Community dĂ€r de lagar mat och gör matlĂ„dor som de sĂ€ljer vidare internt pĂ„ campuset. Det Ă€r som en ”Ubervariant” fast pĂ„ mat.

undefined
2018 slÀngde Stora Coop Visby 120 ton mat i sina dumpsters. I Är berÀknas den siffran uppgÄ till 40 ton.

Fiskauktioner pĂ„ mĂ„ndagar, matdonationer till lokala restauranger och den torkade brödlĂ€ngden som blir till skorpor Ă€r fler exempel pĂ„ vad som görs i butiken för att minska matsvinnet. 2018 slĂ€ngde Stora Coop Visby 120 ton mat i sina dumpsters. 2019 var den siffran nere pĂ„ 95 ton. Efter första halvĂ„ret av 2020 uppgick siffran till 20 ton vilket alltsĂ„ siar om att butiken, i slutet av Ă„ret, kommer att landa pĂ„ omkring 40 ton. Lösningen för att fĂ„ bort det allra sista svinnet tror butiken stavas GreenBox – en maskin frĂ„n Agrenco som bearbetar biologiskt avfall till stark och nĂ€ringsrik gödningsjord. 
– Vi Ă€r den första butiken i Sverige som köper in en GreenBox och tack vare den blir vi förmodligen den första butiken i vĂ€rlden som kan sĂ€ga att vi kastar noll procent. 

I en GreenBox kan du slĂ€nga allt frĂ„n övermogna frukter och grönsaker till utgĂ„ngen fisk. Maskinen kan hantera 100 kilo mat om dagen vilket utgör 36 ton om Ă„ret – alltsĂ„ ungefĂ€r den siffran som man har kvar att jobba bort i butiken. Avfallet vĂ€rms upp och processas inne i maskinen i mellan tolv och femton timmar. Inga tillsatser eller mikroorganismer behövs i processen och restprodukten bestĂ„r av en 100 procent biologisk massa som till exempel kan anvĂ€ndas som gödning i rabatten. 
– Planen Ă€r att vi ska anvĂ€nda den hĂ€r jorden nĂ€r vi planterar utanför butiken men vi kommer Ă€ven att paketera och sĂ€lja den i papperspĂ„sar, sĂ€ger Markus. 

 

undefined
Restprodukten frÄn en greenBox bestÄr av en 100 procent biologisk massa som till exempel kan anvÀndas som gödning i rabatten.

SĂ„ frĂ„n jord till butik, och tillbaka till jord, kan man sĂ€ga? 
– Ja, precis. Den hĂ€r maskinen knyter samman hela kretsloppet vilket jag tycker Ă€r skitlĂ€ckert! 

En GreenBox kalibrerar sig sjĂ€lv, reducerar bakterier med minst 99,999 procent och binder nĂ€ringsĂ€mnet fosfor som Ă€r en helt avgörande byggsten i odling och jordbruksproduktion.  
– Vi skapar ett litet kretslopp dĂ€r vi ser till att behĂ„lla viktiga nĂ€ringsĂ€mnen i omlopp. Fosfor finns inte fri i naturen utan bryts idag som en mineral i stora dagbrott, men dĂ€r hĂ„ller den pĂ„ att ta slut. NĂ€r det sker Ă€r lite oklart men experter siar om att det kommer intrĂ€ffa inom 30 – 40 Ă„r. Genom att anvĂ€nda det som kommer ut ur vĂ„r maskin behĂ„ller vi fosfor i det nödvĂ€ndiga kretsloppet. Det hĂ€r Ă€r en av mĂ„nga lösningar för framtiden som vi hoppas fĂ„ se fler av.

Karta: Stora Coop
Den hÀr annonsen Àr producerad av en kommersiell skribent. Den Àr alltsÄ inte skriven av nÄgon av vÄra journalister.