– Så fort det är sol märker vi av i butiken att folk vill grilla. Grillkött och potatissallad går åt direkt, säger Felicia Johnsson som jobbar med färskvaror.
– Det märks även att det går åt mycket kol och briketter, fyller Hugo i.
Hos Maxi finns en grill för alla typer av matlagare. Från små enkla picknickgrillar till stora kompletta gasolgrillar. Dessutom är butiken redan nu påfylld med alla möjliga tillbehör som gör grillningen roligare och mer praktisk. Här märks en trend bland kunderna.
– Stekhällen är väldigt användbar och populär. Skall man till exempel grilla hamburgare är en stekhäll att föredra. Annars rinner köttsaften genom gallret och man tappar mycket av smaken och saftigheten, berättar Hugo.
Ett annat tillbehör som efterfrågas är överdrag till grillen.
– Med ett överdrag skyddar man sin pärla och förlänger livslängden avsevärt, konstaterar Hugo.
Han slår även ett slag för att införskaffa sig en bra grilltermometer. På så vis får man bättre koll på det man grillar. Man behöver inte vända på maten och lyfta på locket till grillen lika ofta. Resultatet blir bättre helt enkelt.
Kol eller gasol? Denna fråga brukar ofta vara en riktig vattendelare bland inbitna grillfantaster. Det finns såklart för- och nackdelar med båda varianter. Felicia kommenterar gasolgrillen:
– Det är smidigt och enkelt och man får plats med mycket på grillen. Det går snabbt från att man bestämmer sig för att grilla tills maten är klar.
– Kolgrillen är å andra sidan lite mer behändig och en del hävdar att det är mer känsla att grilla med kol, kontrar Hugo.
Grillarna i all ära, men det är ju ändå det man lägger på grillen som är det viktigaste.
– Oftast blir det kyckling eller fläskfilé, men helst entrécote, säger Felicia.
– Jag gillar att grilla en hel kyckling, gärna på indirekt värme. Då tillagar den sig själv, säger Hugo.
Indirekt värme är när man lägger maten på gallret men inte där det är glödbädd eller en gasolbrännare utan bredvid. På så vis utnyttjar man grillen nästan mer som en ugn men kommer ändå åt den ljuvliga grillsmaken.
Ett tips som de båda skickar med är att våga testa något nytt för att inte hamna i samma gamla vanor.
– Man kan grilla så mycket mer än kött. Till exempel paprika, spetskål, lök, sparris och olika typer av ost. Man märker att folk har börjat experimentera mer själva och till exempel gotländsk picanha har seglat upp som en favorit för många. Det är också kul att folk börjat grilla efterrätt, som gino och hajkbanan, säger Felicia.
– Ett annat tips är att komplettera kött och grönsaker med någon av de goda såserna som vi gör själva i butiken.Till exempel aioli och bearnaise, säger Hugo.
Trots att folk i allmänhet är väldigt kunniga när det gäller grillning finns det ändå fallgropar man skall akta sig för.
– Ett vanligt misstag är att man lägger på maten på grillen alldeles för tidigt. Man är lite för ivrig och hungrig, skrattar Felicia
– Sen är det ganska vanligt att man lägger på för mycket kol vilket gör att grillen blir alldeles för varm, avslutar Hugo
Hugo och Felicias grillmeny
Förrätt:
Pinsa.
En slags grillad pizzadeg. Gärna toppad med smetana, rödlök, löjrom och riven Västerbottensost.
Huvudrätt:
Laxpaket i folie.
Valfria tillbehör såsom morötter, potatis, kryddor och citron i paketet. Serveras med någon gotländsk primör som till exempel sparris.
Efterrätt:
Grillad persika eller nektarin serverad med vaniljglass.
Topplistan på grillen:
Marinerad fläskytterfilé
Karré marinerad/grillkryddad
Halloumi
Kryddkorv
Kyckling
Flankstek
Bubblare:
Tomahawk, ICA Selection, ursprung Sverige.
T-Bone, ICA Selection, ursprung Sverige.