Annonssamarbete med Brottsofferjouren Gotland

Brottsofferjouren: Din stöttepelare efter ett brott

Behöver du stöd efter att ha blivit utsatt för ett brott, bevittnat ett brott eller är anhörig? Brottsofferjouren finns för att hjälpa dig. Nu söker de fler stödjare på Gotland för att fortsätta sitt viktiga arbete.

Brottsofferjouren finns till för att stötta de som drabbats av ett brott, blivit vittne till ett eller är anhörig. Gunnar Bergfasth och Marianne Nilsson är stödjare på Gotland.

Brottsofferjouren finns till för att stötta de som drabbats av ett brott, blivit vittne till ett eller är anhörig. Gunnar Bergfasth och Marianne Nilsson är stödjare på Gotland.

Foto: NTM Media, Content studio

Native2025-03-25 09:59
Detta är ett annonssamarbete.

Brottsofferjouren finns till för att stötta och hjälpa människor som utsatts för brott, men även vittnen och anhöriga. I landet finns cirka 1000 volontärer som gör detta på sin fritid och 13 av dem har Gotland som sitt arbetsområde.

– Volontärerna arbetar som stödjare. Dels är de på plats på domstolen och möter upp personer som behöver stöttning i den processen. Den andra delen handlar om att man är stöd till de som råkat ut för brott, bevittnat brott och deras anhöriga. En polisanmälan är inte ett krav även om de flesta av ärendena kommer in via polisen, säger Natalie Hansdotter som är verksamhetschef för Brottsofferjouren Gotland och Stockholm.

Läs mer och kom i kontakt med Brottsofferjouren här. 

Brott som den drabbade kan ha utsatts för är olaga hot, misshandel, ekonomiska brott, kvinnofridskränkning och olika typer av bedrägerier med mera. I samband med att en polisanmälan görs kommer en fråga om man önskar stöd. Tackar den drabbade ja kommer Brottsofferjouren att höra av sig inom 48 timmar.

undefined
Brottsofferjouren har 13 volontärer på Gotland.

– Någon från oss ringer upp och erbjuder medmänskligt stöd. Oftast har brottsoffer ett behov av att få prata med någon och få vägledning, säger Natalie. 

Det kan även vara en del praktiska saker man behöver hjälp med. Det kan vara allt från att kolla upp försäkringar, få kontakt med psykolog och hänvisas till vårdcentral till att förbereda sig inför ett vittnesmål i rätten.

Om man inte gjort någon polisanmälan är det lättast att ringa 0498-655 800 för att komma i kontakt med Brottsofferjouren Gotland och få hjälp. 

undefined
Att vara empatisk och en bra lyssnare är bra egenskaper om man vill bli stödjare. Resten får man lära sig på den interna grundutbildningen.

Brottsofferjouren strävar ständigt efter att förnya sig och det finns alltid plats för fler volontärer i detta härliga gäng. 

– Vi har nyligen fått in tre nya volontärer på Gotland, men inom kort behöver vi fylla på med fler, säger Gunnar Bergfasth, stödjare på Gotland.

Några särskilda färdigheter eller tidigare kunskaper krävs inte, men som person bör vara du vara empatisk och en bra lyssnare. Resten lär du sig i den interna grundutbildningen, det är 30 timmar utbildning som innefattar digitala föreläsningar samt praktik på tingsrätten och genom att lyssna på samtal och ta egna samtal under handledning. Det enda kravet är att personen är över 20 år och kan lägga ner några timmar i månaden. 

– Som stödjare ska du vara intresserad och känna att du vill hjälpa andra människor. Hur mycket du vill jobba är beroende av hur mycket tid du känner att man vill lägga ner, men minimum är 6 timmar i månaden.

Som stödjare ger du mycket av sig själv, men det gör också att du får mycket tillbaka.

– Man kan göra en liten insats som betyder väldigt mycket, säger Gunnar.

Kontakt

För att kontakta Brottsofferjouren angående att bli volontär eller för stöd, mejla: info@stockholm-gotland.boj.se eller stod@stockholm-gotland.boj.se

Telefon: 0498-655 800
Hemsida: www.stockholm-gotland.boj.se/

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.