Att bygga trätrall har nästan blivit en svensk nationalsport. För att få bästa möjliga resultat lönar det sig att fråga någon som verkligen har koll på läget. På Österbyområdet i Visby finns bygghandeln Snicken. Här är just nu trallsäsongen i full gång vilket märks på tillströmningen av byggsugna kunder. Att det är högsäsong just nu hos Snicken beror på att många helst inte bygger när det är för kallt men ändå vill hinna bli klara innan semestern startar. När de ljuva sommardagarna väl infinner sig vill man bara sitta på sin nybyggda altan och ha det bra. Valen när man skall bygga altan är många och då är det skönt att få tips från ett gäng experter. Kompetensen hos personalen ingår i priset och det blir lättare att lyckas med rätt vägledning.
På Snickens stora brädgård står Josef Bernhardsson och lastar trall till en kund. Han stöter på diverse frågor om trallbygge nästan dagligen.
– Många undrar hur mycket virke som kommer gå åt. Då är vi med och hjälper till och beräknar, säger Josef.
På brädgården finns ett stort utbud av trall. De allra flesta sorter lagerhålls för att kunna ge kunder snabb service. Vill man ha någon variant som inte finns i det ordinarie sortimentet går det utmärkt att beställa. Det allra vanligaste virket är tryckimpregnerad grön trall. Den får en grön ton av impregneringen men grånar snyggt med tidens gång.
Vid en rundvandring visar Josef att det inte bara är själva virket som tillhandahålls utan även nödvändiga tillbehör som till exempel betongplintar, grus, skruvar och beslag.
Linus Olofsson är platschef på Snicken och har några tips att skicka med.
– Man bör tänka på att inte lägga trallen för tätt, men det finns bra tabeller och riktlinjer för det. Vi hjälper såklart till med att ta fram fakta och underlag som kunden behöver för just sitt projekt, säger Linus.
Precis som med till exempel målning och tapetsering är förberedelser och underarbete nog så viktigt. Markjobbet är kanske inte det roligaste men för att få ett riktigt bra slutresultat bör man vara noggrann med just detta.
– Sen är det viktigt att ha rätt beslag avsedda för utomhusmiljö, förklarar Linus.
En utmaning för att öka altanens livslängd är hur den skall ytbehandlas. Tycke och smak styr ofta denna fråga men det finns några enkla knep för att man skall kunna få njuta av altanen många år.
– Det är ganska vanligt att man oljar in altanen lite för sällan, avslutar Linus.