Annonssamarbete med Coop Gotland

Coops nya vd jobbar för ännu mer gotländskt i butikerna

Frida Ganshed från Näs ska nu vara med och utveckla öns mest omskrivna och hyllade butikskedja – Coop Gotland. Här berättar Frida om vägen dit, hur hon reagerade när jobbet dök upp och hur Coop ska utvecklas framåt.

Hon är stolt över de lokala samarbeten som görs och säger att man på Coop hela tiden letar efter fler aktörer att samarbeta med.

Hon är stolt över de lokala samarbeten som görs och säger att man på Coop hela tiden letar efter fler aktörer att samarbeta med.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2023-06-01 01:00
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Frida Ganshed säger att det är roligt att Gotland har en butik som Stora Coop som sticker ut bland många matbutiker i Sverige.

Frida Ganshed tar emot oss på Coops kontor på Stenhuggaren. Hon är ny som vd för Coop Gotland som under de senaste åren har Coop tagit hem en mängd priser och tagit en rad initiativ som blivit omtalade såväl på Gotland som nationellt. Under de första veckorna har hon varit runt på ön och träffat butikscheferna för de nio butikerna.

Frida från Näs har på ett sätt hittat hem till rötterna som vd för Coop Gotland. Hon växte upp på en gård och för föräldrarna var det lokalproducerat som gällde och ett stort engagemang för att vara med och utveckla bygden. 

– Jag är uppvuxen i en familj där det alltid funnits ett stort engagemang för det lokala och för politiken. Det har diskuterats och debatterats om allt. Och det var bara gotländskt eller svensk mat som gällde, berättar Frida bland annat om uppväxten.  

undefined
För Frida har alltid det lokalproducerade varit viktigt och det är något som de är extra måna om på alla Coops butiker.

Ett stort engagemang är något som präglat Frida under hela hennes liv – och på ett sätt knyts allt samman i hennes nya roll som vd för Coop Gotland. Det ska vi dock återvända till, vi börjar med ett av hennes hittills kanske häftigaste jobb och vägen dit. 

– Jag bestämde mig för att gå till botten med den politiska ideologin, och läste om det politiska tänkandets historia i Gävle. Där landade jag i att jag var borgerlig och identifierade mig som moderat. Sedan läste jag journalistik i Australien och efter det arbetade jag med personer i USA som hade funktionsvariationer. Det var otroligt givande och det utvecklade verkligen mig som person. 

undefined
Frida Ganshed säger att det känns fantastiskt att återigen få jobba med Gotlands utveckling.

När hon återvände till Sverige jobbade hon inom Moderaterna, där hon bland annat var ansvarig för Alliansens samarbete. Det var precis efter de fyra partierna Moderaterna, Liberalerna (Folkpartiet), Kristdemokraterna och Centerpartiets valseger 2006.  

– Det var ett jobb och en tid som jag är väldigt tacksam för, och det var otroligt att få vara med då. Vi hade en plan som vi arbetade efter och vi checkade hela tiden av punkter från vår långa lista. Det var häftigt att få vara med på resan, säger Frida Ganshed och fortsätter: 

– Jag längtar inte tillbaka till politiken, men det kan vara härligt att tänka tillbaka på den tiden. 

Arbetsmässigt är det två jobb som präglat Frida som ledare.

 Vilka arbeten är det? 

– Jag jobbade säsong i Sälenfjällen och hade en väldigt bra chef i Anders Sessler som drev flera restauranger där. Han har sedan dess varit lite av en mentor för mig. Det var högt tempo och när det var mycket sa han att man skulle ta lite längre steg och lite oftare. Det var sättet som han gjorde det på, han sa inte bara utan gjorde det också genom att vara med oss på golvet. Sedan lärde jag mycket otroligt mycket av arbetet med Alliansen, särskilt kring vikten av att vara förberedd och få alla samman för att jobba mot ett gemensamt mål. Det hoppas jag att vi också ska göra inom Coop.  

undefined
Frida Ganshed är inget stort fan av Melodifestivalen, men tar gärna med sig ingredienser till hot shots när hon ska på fest.

8 snabbfrågor 

Norra Gotland eller Sudret 

Julafton eller midsommarafton 

Hallon eller jordgubbar 

Melodifestivalen eller Bäst i test 

Hot shots eller Fernet 

Fredrik Reinfeldt eller Ulf Kristersson 

Morgon eller kväll 

Ica eller Willys 

undefined
Hon är stolt över de lokala samarbeten som görs och säger att man på Coop hela tiden letar efter fler aktörer att samarbeta med.

Hösten 2018 flyttade hon tillsammans med sin man Marcus och deras två barn hem till Gotland. Hon arbetade under en tid som kommunikationsstrateg på Region Gotland innan hon blev vd för Gotlands Besöksnäring och mer eller mindre en talesperson för pandemin på Gotland.  

– Pandemin var ett faktum bara någon vecka efter att jag tillträtt tjänsten. Innan jag tog jobbet på GFB har jag alltid varit personen bakom som kommunikationsstrateg och politisk rådgivare. Jag har varit med och bestämt vad som ska stå i debattartiklar, i tal och vad som ska sägas i pressen. När jag i stället fick vara den som skulle framföra de grejerna som jag tidigare varit med och formulerat blev det inte en sådan stor skillnad som jag hade trott. Det är viktigt att budskapet går fram, då kan man inte välja tio saker att fokusera på utan ta två saker. 

Hur var det att lämna GFB?  

– Jag hade egentligen tänkt att jag skulle ha några år till där jag fick vara med och utveckla organisationen utan en pandemi. Men när jag fick den här frågan kändes det som ett uppdrag där jag fortsatt får jobba med frågor som jag brinner för, och jag ville ta chansen att jobba med Gotlands utveckling utifrån ett annat perspektiv.

undefined

Hon har tidigare aldrig haft ett uppdrag där det går ut på att företaget ska göra en stor vinst – utan har hela tiden varit driven av engagemang och att få arbeta med frågor hon brinner för. Likadant blir det på ett sätt som vd för Coop Gotland.  

– Det är klart att Coop ska gå med vinst, men jag drivs av att jobba för något större. Det kooperativa är grunden i Coop och vi återinvesterar vår vinst i verksamheten. Vi bygger inga fina villor, vi utvecklar våra butiker för gotlänningarna.  

Vad tänkte du när frågan kom om att bli vd för Coop Gotland?  

– Det var väldigt långt ifrån vad jag hade tänkt att jag skulle göra. Men när jag fick tänka lite förstod jag lite mer vad det handlade om och förstod vad det skulle bli. Det handlar mycket om platsutveckling, få ett bättre samhälle och det är vad jag brinner för. Nu får jag fortsatt jobba med Gotlands utveckling, säger Frida Ganshed.

undefined
Coop Gotland ska fortsätta jobba för att få fler gotländska produkter.

Hon har bara varit några veckor på jobbet. Men redan finns det några saker som hon funderar på – närmast i tid ligger att tillsammans med alla butikschefer diskutera hur de ska utveckla Coop Gotland framåt. 

– Jag hade inte börjat på Coop om de inte hade gjort de här spännande sakerna och stuckit ut på de sätt de gjort. Då hade jag inte förstått att det gick att utveckla och göra det på ett annat sätt. Framåt ska vi ha en tajtare kedja mellan producent och gotlänning, det ska vara lätt att handla gotländskt och det ska vara lätt att sälja sina produkter. Vi vill ha ännu mer gotländska i butikerna. Sedan ska vi fortsätta jobba med de roliga grejerna som vi gör nu, Stora Coop ska fortsätta att sticka ut som en Coop-butik, säger Frida Ganshed och fortsätter: 

– Nu har jag varit ute och pratat med alla butikschefer och lyft frågan om var vi är på väg. Butikscheferna är väldigt viktiga, det är de och alla medarbetare som träffar gotlänningarna, som bygger bilden av Coop och ser till att man vill komma tillbaka till oss för att handla. 

undefined
Under våren fylls hyllorna på Coop med lokala primörer och bland annat gotländsk sparris.
Kuriosa om Frida

Något som du kanske inte visste om Frida Ganshed är att hon har ett väldigt stort mästerskapsintresse och särskilt för det svenska landslaget i fotboll.  

"Jag åker gärna och ser både kvalmatcher, EM- och VM-slutspel. Mitt första mästerskap var när jag såg VM i Tyskland och Fredrik Ljungberg nickade in 1–0 mot Paraguay i 89:e minuten. Hela arenan var blågul och det var så jäkla mäktigt. Sedan dess har jag både varit i bland annat Ryssland, Frankrike och Ukraina. Med tanke på vad som händer nu känns det konstigt att ha varit i både Ryssland och Ukraina, det är inte så många år sedan". 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.