Annonssamarbete med Almi Företagspartner Gotland

”Då fanns det inte mycket som kunde göra livet ljusare”

Sofia Erlandsdotter Dinneny är mäklaren som alltid gått på känsla och Sofia vill hela tiden jobba med det som hon brinner för. Möt henne i podden ”Snacka om Affärsliv” där hon bland annat berättar om sin företagarresa och hur det var att vara gravid samtidigt som hennes man fått ett dödsbesked.

Native 31 januari 2023 06:00
Detta är ett annonssamarbete.

Sofia Erlandsdotter Dinneny växte upp i Hemse och minns i podden ”Snacka om Affärsliv”, som är ett samarbete mellan Gotlands Media och Almi Gotland, tillbaka till barndomen på Sudret: 

– Vi sprang fram och tillbaka till varandra mellan gårdarna och det var väldigt härligt, säger Sofia Erlandsdotter Dinneny.

Tidigt bestämde sig Sofia för att hon ville ut i världen och resa. Hon läste humanistisk linje på gymnasiet och studerade språk för att på något sätt förbereda sig. Därefter kom hon under många somrar hem till Gotland för att jobba och därefter kunna bege sig ut på nästa resa.

– En av somrarna när jag var tillbaka, när jag jobbade på Turistbyrån, kom det in en kille tre dagar i rad. Till slut frågade jag om vi skulle gå på en dejt, det slutade med att han och jag gifte oss. 

Hon flyttade med honom till en annan ö, Australien, och bodde där under flera år och jobbade bland annat med stora produktioner inom barnteater. 

Det tog en tid innan hon bestämde sig för att bli mäklare. Sofia och hennes dåvarande man hade köpt ett hus på Gotland och renoverade det tillsammans med några kompisar. I samband med husrenoveringen sa vännen att Sofia skulle passa som mäklare. 

– Jag tänkte på det när vi åkte därifrån och sökte in till en kurs som mäklare i Australien. Jag var praktikant på en firma där innan det var dags att flytta till Sverige igen. 

undefined
Sofia Erlandsdotter Dinneny säger att det varit intressanta år som mäklare och att få driva sitt eget företag Home by Dean.

Hon utbildade sig sedan även till mäklare i Sverige, började jobba på en av de större kedjorna – men beslutade sig snart för att gå vidare och starta sin verksamhet i Home by Dean. 

– Det var mycket av en löpande band-princip och inte så som jag ville ha det. Jag ville jobba mer med relationer och se människorna bakom och jobba ihop med dem. 

Samtidigt som verksamheten började blomstra skulle hennes liv plötsligt förändras. Hon hade skiljt sig från sin första man och i samband med en semesterresa i Rumänien blir hennes andra man sjuk. Det visar sig efter en operation att han inte har lång tid kvar att leva. Han har fått en allvarlig form av cancer. 

– Min bror kommer ner och vi var där i 3–4 dagar innan vi fick ett ambulansflyg hem till Sverige och i en månad bodde jag och min man sedan på sjukhuset i Visby. Vi visste inte vad det var för cancer och han var tvungen att opereras en gång till för att få reda på det. Då fick vi igen reda på att det inte fanns något att göra. 

På sjukhuset får hon sedan ett annat besked som skulle förändra livet rejält. 

– När jag är på sjukhuset säger jag att jag inte haft min mens på några veckor och en av sjuksyrrorna visar mig till gynekologen. Då får jag reda på att jag är gravid. Det fanns inte ens i min värld att jag kunde bli det. Det var för mycket och jag bara grät och grät under flera timmar. 

undefined
Sofia Erlandsdotter Dinneny har i dag två barn.

Hon och hennes man får då leva med det att de tillsammans ska få ett barn samtidigt som han inte har lång tid kvar. 

– Det finns inte mycket som kan göra livet ljusare i en sådan stund. Men att man har ett barn på väg samtidigt som man ska förlora sin partner kan faktiskt bryta den sorgen lite. Jag och Connor hann bearbeta den sorgen tillsammans. Nu har jag vår dotter här som är en del av oss båda.

I dag har Sofia två barn och driver fortsatt Home By Dean tillsammans med sin mäklarkollega Charlotte. 

– Det är helt hennes förtjänst att företaget finns kvar i dag efter det som vi var med om. Vi har aldrig haft en så bra marknad som det var under pandemin och jag ser ljust på framtiden. 

Fakta om podden

”Snacka om Affärsliv” är en podcast om jämställdhet, ledarskap, livet och karriären. Här lyfter vi fram Gotlands mest tongivande kvinnliga ledare och förebilder. 

Podden är ett samarbete mellan Almi Gotland och Gotlands Media och finns att lyssna på där poddar finns.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Gotlands Media.