Annonssamarbete med Åströms Sanda AB

Hans 100-åriga familjehistoria rullar vidare i Sanda

Redan 1918 flyttade familjen Åström till gården i Sanda. Här finns nu en av Gotlands mest personliga företag för däckbyte. "Det är fantastiskt att så många hittar till oss", säger ägaren Tomas Åström.

Tomas Åström är stolt och glad över de personer som väljer att anlita honom och hans företag.

Tomas Åström är stolt och glad över de personer som väljer att anlita honom och hans företag.

Foto: Content Studio

Native2023-03-20 01:00
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Det är runt 600 personer som har valt att ha sina däck på Åströms.

Tomas och hans släkt har en lång historia bakom sig på gården vid Bjästavs i Sanda. 1918 köpte hans farfars farfar gården där hans verksamhet Åströms Däck nu huserar. En lång släkttradition på gården som han nu förvaltar vidare. 

– De satsade troligtvis rätt mycket på gården i slutet av 1800-talet. Annars hade det magasin där vi har verksamhet i dag inte varit två våningar hög. I ett av husen har jag hittat en sten som är från 1781 och sannolikt var till någon gammal stor spis, så det finns mycket historia här. Det är häftigt, säger Tomas Åström. 

Under årtionden har hans släkt alltså bedrivit verksamhet på gården och Tomas farfar började med två gamla traktorer som han skruvade på. Tomas pappa började på 1970-talet att komplettera den ordinarie verksamheten med tjuruppfödning med att sälja begagnade bilar.  

– Det blev starten på något nytt och då fixade han de bilarna och sålde sedan vidare. Sedan utvecklades det och blev försäljning av plogdelar, batteri, nät och balsnören. I början av 90-talet blev det mer däckförfrågningar, säger Tomas Åström. 

Han kom tidigt med i företaget och fick för flera år sedan ta över gården. Sedan tio år tillbaka är det han som driver Åströms Däck och ansvarar för utvecklingen och servicen. Han har på helårsbasis en anställd och när det är som mest att göra brukar de vara 3-4 personer.  

– Roger kom i början av 90-talet in i bilden och sedan dess har han blivit kvar. Det är fantastiskt att ha med honom i verksamheten, nu laddar vi för hur det blir i april, säger Tomas.  

undefined
Tomas i full gång med att flytta några av däcken som finns hos honom.

I april och november är det högt tempo som gäller i verkstaden. De har runt 600 kunder i däckhotellet som behöver byter sina däck och utöver det kommer runt 300 privatpersoner till Sanda för att byta däck. En av dem som flera gånger bytt däck där är Birgitta du Rietz, ägare av Stora Gåsemora, som åkte från Fårö till Sanda för att lägga om till sommar- eller vinterdäck.  

– Min tidigare man var från Sanda och då var det naturligt att byta däck där. Sedan fortsatte jag med det och åkte från Fårö, de är väldigt trevliga och bra där, säger hon.  

Tomas berättar att det ibland kan vara intensiva dagar när det är dags för däckbyte.  

– Vi kan snitta som mest 100 bilar per dag som byter däck i vår verkstad. Vi har två lyftar och kör då 50 bilar per lyft. Det är många som tycker det är smidigt att ha däcken här och samtidigt vill byta sina däck hos oss. Det är vi tacksamma för och glada för alla stamkunder som vi har, det är på något sätt en kvalitetsstämpel som vi vill värna om.  

undefined
Däck var det här! I april är det många som både ska köpa nya däck och byta till däcken som finns på däckhotellet hos Åströms.

Han säger att däckhotellet fortsatt är något som de vill satsa på och utveckla. 

– Under åren har vi byggt ut för att kunna ta hand om alla kunder som vill vara här. Det har varit en bra tillväxt och det är fantastiskt att det är så många som hittar till oss här i Sanda.  

Under de tider som det inte är däckskifte har de flera andra ben som de valt att satsa på. Bland annat säljer de kol, batterier, och även däck för bilar och traktorer.  

– De senaste åren gör vi även lättare verkstadsarbeten som service, oljebyten och hjulinställningar. Det är fantastiskt att kunna ha lite andra saker att göra i verkstaden de perioder när det inte är däckskiften, säger Tomas. 

undefined
På Åströms byter man också traktordäck.
Håll bilekonomin i skick

– Ha koll på att dina däck har ett bra däckdjup. Åk till Åströms Däck om du inte kan kontrollera det själv. 

– Ha ett bra batteri, det gäller även hybrid- och elbilar.

– Gör en hjulinställning ibland. Då slits däcken mindre, bilen drar mindre bränsle och du får en gladare plånbok. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.