Annonssamarbete med Heidelberg Materials

Gotlänningarna som jobbar med den banbrytande CCS-tekniken i Slite

Slite på östra Gotland är en historisk plats: Här ska Sveriges koldioxidutsläpp i ett slag minska med fyra procent. Nu flyttar ny arbetskraft till Gotland för att vara med på klimatresan. "Jag får jobba i den gröna teknikens absoluta framkant. Samtidigt älskar jag naturen och lugnet på Gotland", säger miljöingenjören Holmfridur Snorradottir, 25, från Island.

Samhället Slite har växt fram tillsammans med cementfabriken – en av Gotlands viktigaste arbetsgivare och en avgörande kugge i Sveriges gröna omställning.

Samhället Slite har växt fram tillsammans med cementfabriken – en av Gotlands viktigaste arbetsgivare och en avgörande kugge i Sveriges gröna omställning.

Foto: Heidelberg Materials

Native2023-12-11 14:50
Detta är ett annonssamarbete.

Nyfiken på Slite CCS? Nu har vi skapat en plats där du kan läsa om hur vi ska nå bortom noll nettoutsläpp av koldioxid och skapa en betydande kolsänka.

Samhället Slite har växt fram tillsammans med cementfabriken – en av Gotlands viktigaste arbetsgivare och en avgörande kugge i Sveriges gröna omställning. Utan cement från Slite riskerar svensk byggindustri att stanna. Cement behövs för att bygga allt från vindkraftverk och vattenverk till VA-nät, broar och järnvägar.

undefined
"Här får jag vara i den gröna teknikens absoluta framkant och samarbeta med mycket kompetenta kollegor", säger Holmfridur Snorradottir.

Från Island till Gotland
Idag är Slite navet för ett stort kliv för svensk industri: 2030 blir Slitefabriken en av världens första fullskaliga CCS-anläggningar i cementindustrin. Koldioxiden som bildas vid cementproduktionen ska fångas in och lagras, i stället för att släppas ut i atmosfären.

– Jag har fått drömjobbet – att arbeta så konkret med den hållbara energiomställningen, säger Holmfridur Snorradottir, 25, miljöingenjör som anställdes på fabriken i augusti 2023.

Holmfridur växte upp i Reykjavik på Island. Intresset för energi- och hållbarhetsfrågor tog henne till Visby och Campus Gotland, en del av Uppsala universitet, där hon läste kandidatprogrammet i hållbar energiomställning.

– Jag hade aldrig varit i Sverige, men trivdes direkt. Utbildningen var precis vad jag hoppats på, och eftersom den är på engelska lockar den elever från olika länder. Sen träffade jag min pojkvän i Visby – han kommer från Stockholm.

– Under utbildningen kom jag också i kontakt med cementfabriken i Slite, och blev imponerad av deras hållbarhetsarbete och energiomställning – inte minst hur man arbetar med att fasa ut fossila bränslen och planerar för att fånga in koldioxid.

undefined
År 2030 ska Slite CSS tillverka cement med noll nettoutsläpp av koldioxid, med målet att nå minusutsläpp.

Fast anställning efter sommarjobbet
Hon fick sommarjobb och därefter fast anställning som miljöingenjör på fabriken.

– Här får jag vara i den gröna teknikens absoluta framkant och samarbeta med mycket kompetenta kollegor. De tog emot mig på bästa sätt, det är en arbetsplats där man generöst delar med sig av sina kunskaper och hjälps åt, säger hon och fortsätter:

– Dessutom älskar jag naturen och lugnet på Gotland – att höra havet och se stjärnorna. Både jag och min pojkvän vill bo på landet, kanske köper vi en dag ett hus på Gotland.

Hon betonar att CCS-tekniken måste användas rätt, och aldrig får vara ett argument för att fortsätta bruka fossila bränslen.

– Vid cementtillverkning är koldioxidutsläppet oundvikligt – då är det fantastiskt att vi har CCS-tekniken. Vi behöver den för att kunna nå vårt mål om noll nettoutsläpp.

undefined
"Vill man vara med och vända klimatförändringarna, då ska man jobba här", säger Marcus Laurent, projektledare.

”Här kan man vända klimatförändringarna”
Marcus Laurent är projektledare och ansvarig för att bygga upp mellanlagringen och transporten av den koldioxid som ska fångas in. Efter några år på ett byggföretag har Marcus återvänt till sin forna arbetsplats Slitefabriken för att få vara med om CCS-resan. 

– Förutom att projektet är viktigt för Sveriges gröna omställning, är det spännande och lärorikt för mig personligen. Jag får samarbeta med otroligt duktiga experter som knyts till projektet, säger han och fortsätter:

– Vi tillverkar varje år 2,2 miljoner ton cement. Nu bygger vi om för att också fånga in 1,8 miljoner ton koldioxid! Vill man vara med och vända klimatförändringarna, då ska man jobba här. 

undefined
"Fabriken blir en magnet för kompetens som vill bidra i klimatomställningen", säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef.

”Magnet för kompetens”
Fabrikschefen Matilda Hoffstedt växte upp i Östergarn på Gotland och bor i Stenkyrka två mil från Slite. Hon menar att projektet Slite CCS inte bara är en industrirevolution, utan kommer att utveckla Gotland på flera sätt:

– Fabriken blir en magnet för kompetens som vill bidra i klimatomställningen. Vi kan också vänta oss fler besök av politiker, journalister, forskare och andra experter. Sedan hoppas och tror jag att varje cementfabrik i hela världen kommer att följa efter det här initiativet.

Matilda fick jobb på fabriken som labingenjör direkt efter sin geologexamen i slutet av 90-talet.

– Jag har sett fabriken utvecklas till en toppmodern industrianläggning och arbetsplats. Nu får vi vara med och ställa om svensk industri! Det skapar motivation och framtidstro, att på allvar finna lösningar på vår gemensamma klimatutmaning.

CCS-projektet har redan inneburit nyrekryteringar till fabriken, och befolkningen i Slite kommer att växa.

– Cementfabriken är Gotlands största industri. Med Slite CCS säkrar vi inte bara en hållbar cementtillverkning i Sverige över tid, utan också arbetstillfällen på Gotland. Jag ser framför mig ett ännu härligare och mer dynamiskt Slite, säger Matilda.

undefined
"Vi förbereder oss för över 100 nya arbetstillfällen enbart på Slitefabriken", säger Jenny Wallin Sander.

Så många nya jobb kan skapas
Jenny Wallin Sander, HR- och verksamhetschef, berättar att CCS-projektet innebär ett stort behov av både befintlig och ny kompetens:

– Vi förbereder oss för över 100 nya arbetstillfällen enbart på Slitefabriken.

Det är framför allt teknisk kompetens inom olika områden som efterfrågas.

– Från mekaniker till ingenjörer med olika spetskompetenser. Men också chefer, fler i utvecklingslabbet, hamnen kommer att växa och samspelet mellan den befintliga verksamheten och den nya skapar arbetstillfällen, berättar Jenny.

undefined
"Man får vara med om ett meningsfullt lagarbete", säger Bert Karlsson.

Har jobbat på fabriken i över 50 år
Bert Karlsson, 66, började som lärling när han var 16 år och har jobbat på fabriken sedan dess. Första jobbet var mekaniker och när han gick i pension var han brandskyddsansvarig och arbetade med säkerhet. Han har också jobbat med väg och fastighetsunderhåll. Nu är han tillbaka på fabriken som fastighetsskötare.

– Jag bestämde mig som femåring för att jag skulle jobba på fabriken, där pappa arbetade i hamnen. Nu har jag precis skrivit på för att jobba ytterligare två år, säger Bert som inte kan tänka sig en bättre arbetsplats:

– Det är ett viktigt jobb, vad gjorde vi utan cement? För att tillverka cement krävs många led och kompetenser, så man får vara med om ett meningsfullt lagarbete där mycket ska stämma.

Följ med på vår CCS-resa! Nu har vi skapat en plats där du kan läsa om hur vi ska nå bortom noll nettoutsläpp av koldioxid: www.sliteccs.se 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.