Annonssamarbete med Almi Företagspartner Gotland

Ellen Kanellos ”Jag älskar att vara på Stora torget”

Ellen Kanellos har varit med om utvecklat Bageriet till den fantastiska plas och krog som det är i dag.
Ellen Kanellos har varit med om utvecklat Bageriet till den fantastiska plas och krog som det är i dag.

I podden ”Snacka om Affärsliv”, som är ett samarbete mellan Almi Gotland och Gotlands Media, intervjuas krögaren Ellen Kanellos av Nina Rung om tiden med mormor och hennes kompis Karin, hur tiden som sjukvårdspersonal var under Corona och hur det har varit att leda satsningen på nya Bageriet.

Native 3 januari 2023 08:17
Detta är ett annonssamarbete.

Ellen Kanellos är född och uppvuxen på Gotland och fram till och med mellanstadiet var hon en relativt blyg person. I unga år ville hon helst hänga med mormor och hennes väninna Karin. 

– Vi bakade, spelade ”Fia med knuff” och fikade. Jag och Karin kollade på ”Vita lögner” ihop, för det ville mormor inte kolla på. Vi var en riktig trio. Det var på mellanstadiet som jag började blomma ut lite och få lite kompisar, sedan dess har det blivit bättre och bättre, berättar Ellen Kanellos i podden ”Snacka om Affärsliv”.

Redan som 14-åring började hon jobba extra på Bageriet och Nunnan som hennes pappa Vasilis drivit i många år. När han kom till Sverige 1981 jobbade han runt i innerstan på olika krogar innan han kunde ta över sitt eget ställe. Under barnen Ellen och Simons uppväxt var han dock ofta i väg och arbetade. 

– Mamma har alltid varit tryggheten och ibland kommit lite i kläm, när pappa kom hem blev det värsta grejen. Jag minns att det var en gång som mamma dukade för fyra och jag frågade om vi skulle få gäster, då svarade hon att det var pappa som skulle äta hemma. Han är en arbetsnarkoman och kommer från ganska fattiga förhållanden i Grekland. Hans mål har varit att vi skulle ha det bra. Sedan han kom till Sverige har han nästan alltid varit på Stora torget.

undefined
Ellen säger att hon stortrivs på Stora torget och att det är en av platserna som hon känner sig som mest hemma.

På bara några år har Ellen själv blivit en självklar del av Stora torget. Men det såg ett tag ut som det skulle bli en helt annan typ av yrke.

Efter gymnasiet jobbade hon under flera år ihop pengar för att kunna resa i väg till länder i Afrika samt Indien och Nepal. Sedan valde hon att studera till sjuksköterska i Stockholm – men efter ett år inom yrket började hon fundera på om det var rätt. 

– Jag och min kille tågade ner till Bordeaux och vi var på ett torg som liknar Stora torget. Då kände jag att det är på torget som jag ska vara. Där kom idéen om nya Bageriet och vad jag verkligen vill göra, säger Ellen och fortsätter: 

– Pappa bara skrattade åt mig när jag sa det. Han menade att jag pluggat i tre år och nu skulle kasta bort allt som jag studerat till. 

Hon tog kontakt med kompisen Erik Raunås och började dra upp planerna för nya Bageriet som de startade i gång precis i början av pandemin. 

– Vi började gasa precis under corona. Det blev bra och folk gillade att vi körde på och inte gav upp och blev bittra. När svenska familjer inte kunde flyga till Thailand hade vi en thailändsk afton hos oss och så hade vi After ski när man inte kunde åka till fjällen. Vi försökte vara lite roliga i allt elände.

undefined
Ellen hoppade under pandemin in och jobbade som sjuksköterska på Visby lasarett.

Samtidigt valde hon att hoppa in på sjukhuset och jobbade en period på corona-och intensivvårdsavdelningen. 

– Det kändes som att jag ville hjälpa till lite och då slapp vi permittera personal på Bageriet. I och med att jag inte jobbade lika mycket som alla andra inom vården kom jag in som en frisk fläkt och köttade på lite extra. Men det var en extrem period. 

Nu är det Bageriet som gäller för fullt. Erik har valt att hoppa på nya äventyr och nu är det Ellen och kökschefen Robin som tillsammans styr restaurangen.

– Jag älskar att stå där i solen på torget och älskar det lilla restauranglivet på den här ön. Det är familjärt och folk kommer dit ett stort gäng eller kommer själva och hänger. Det är ett vardagsrum för alla. 

undefined
Ellen Kanellos har varit med om utvecklat Bageriet till den fantastiska plas och krog som det är i dag.
Fakta om podden

”Snacka om Affärsliv” är en podcast om jämställdhet, ledarskap, livet och karriären. Här lyfter vi fram Gotlands mest tongivande kvinnliga ledare och förebilder. 

Podden är ett samarbete mellan Almi Gotland och Gotlands Media och finns att lyssna på där poddar finns.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Gotlands Media.