Annonssamarbete med Cementa

Ett välkommet besked inför framtiden

Jag tror att det är få boende på Gotland som har missat domstolsbeslutet om att vi här i Slite kan fortsätta bryta kalksten i fyra år till. Det är ett viktigt besked som jag hoppas ska bidra till lite arbetsro under de kommande åren. Vi arbetar för en trygg och långsiktig cementtillverkning, samtidigt som vi växlar upp den betydelsefulla klimatomställning som pågår här i Slite.

Cementa hoppas kunna bryta sten i Slite under många år framöver.

Cementa hoppas kunna bryta sten i Slite under många år framöver.

Foto: Cementa

Native2022-12-21 06:00
Detta är ett annonssamarbete.

Vi har brutit kalksten på Gotland i mer än 100 år och jag önskar att vi kommer fortsätta med det i många år framöver. Cementtillverkningen på Gotland är en viktig industri, inte bara för oss som bor och lever här, utan för samhällsbyggandet i hela Sverige. 

Diskussionen kring Cementas kalkstensbrytning har vi kunnat följa under många år och jag tycker den är både viktig och givande. Den ger oss inspiration att fortsätta utveckla vår verksamhet inför framtiden.

Runt hörnet väntar nästa steg i den omfattande klimatomställning som vi arbetar målmedvetet med. Vi har bestämt oss för att Cementa i Slite ska bli ledande i världen med klimatpositiv cementtillverkning år 2030. Det innebär att vi ska fånga in den koldioxid som bildas vid tillverkning av cement. Något jag arbetar hårt för med glädje och stolthet.

undefined
Domstolsbeslutet innebär att Cementa kan bryta kalksten i ytterligare fyra år i det nuvarande brottet.

Vi ska lösa klimatpåverkan från Slitefabriken. Men på vägen dit, lägger vi samtidigt all vår kraft på att göra det vi kan för att säkra öns tillgång till mer vatten. Gotlands vattensituation är utmanande, särskilt under sommaren. Jag är övertygad om att de stora klimatsatsningarna kan och ska gå hand i hand med en förstärkt vattenförsörjning till människor och natur. 

Ett händelserikt år börjar närma sig sitt slut. Jag vill passa på att önska er alla en riktigt fin julhelg, så ses vi igen på det nya året! 

Här kan du läsa mer om Cementas arbete kring kalkbrytningen på Gotland. 

Varma hälsningar,
Matilda Hoffstedt, Cementas fabrikschef i Slite

undefined
Matilda Hoffstedt, fabrikschef för Cementa i Slite.
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.