Annonssamarbete med Colorama Visby

Så enkelt kunde Torbjörn upptäcka husmöglet – "Ville få hit en expert"

Coloramas fasadexpert Robban har under åren tipsat om åtgärder för många hus med olika sorters förutsättningar. Deras kostnadsfria rådgivning har gjort stor skillnad för många husägare.

Robban Nilsson och Torbjörn Nelzén samtalar om vad det behöver göras för åtgärder på huset.

Robban Nilsson och Torbjörn Nelzén samtalar om vad det behöver göras för åtgärder på huset.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2023-04-24 01:00
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Robban i full gång med att undersöka huset på Högklint.

Under en solig vårdag åker Robert Nilsson, Robban som han kallas av kollegorna, till Högklint för att besöka Torbjörn Nelzén vid hans villa. Torbjörn har under åren nämligen sett hur det uppstått stora fläckar under taket på huset. 

När Robban kommit in på tomten ser hans vana öga vad det är som orsakat fläckarna. 

– Det är svartmögel som du har. Det ser ut så, vi tar fram en åtgärdsplan till dig, säger Robban när han står och samtalar med kunden Torbjörn.

undefined
Torbjörn Nelzén får se vad som gömmer sig i träet.

De går tillsammans runt huset för att undersöka om det finns ytterligare saker som behöver åtgärdas. Torbjörn pekar på olika saker som han har frågor om och Robban undersöker och antecknar de saker som behöver åtgärdas i sitt protokoll. 

Redan 2008 utbildade sig Robban till fasadbesiktningsman och arbetade länge på ett företag i Nacka innan han valde att flytta hem till Gotland. Då fick han återvända till Colorama som han började sommarjobba på redan när han var tonåring. 

– Det var min farmor och farfar som hade Fribergs Färghall och sedan tog min pappa över det och därefter blev det Colorama. Så jag är tredje generationens färghandlare. Jag brukar säga att jag är född och uppvuxen i en färgburk, säger Robban skämtsamt. 

undefined
Robban Nilsson har arbetat som fasadbesiktningsman sedan 2008 och säger att han stortrivs med jobbet.

Vad är det som du tycker är så roligt med fasadbesiktning? 

– Jag är nyfiken, riktigt nördig och har varit med länge. Jag tycker det är spännande att undersöka olika hus, se vilken färg som använts och hur man gjort grundarbetet. Jag får tänka mycket på vad man skulle kunna göra arbetet framåt, säger Robban. 

Coloramas fasadexperter tittar inte enbart på vilken färg som används. De gör en helhetsbedömning av huset från grunden upp till nocken. 

– Vi tittar på tak, skorstenar, hängrännor och husgrunder. Vi kollar noggrant hur allt gjorts och antecknar det som vi ser behöver göras. 

undefined
Robban Nilsson och Torbjörn Nelzén samtalar om vad det behöver göras för åtgärder på huset.

Torbjörn kontaktade Colorama i Visby och bad dem komma ut och göra en undersökning av villan. En tjänst som är helt kostnadsfri för den som är medlem i Coloramas kundklubb. 

– För några veckor sedan läste jag om det här och tyckte att det lät fantastiskt bra. Jag ville få hit en expert som kunde ge mig råd och det känns tryggt att få tips från en person som jobbat så pass länge i branschen, säger Torbjörn Nelzén. 

LÄS MER: Här kan du få fler tips kring målning av ditt hus

Vad tycker du om de tips som fått? 

– Det känns väldigt bra att jag får en lista på exakt vad jag ska göra för att fixa det här. Då är det lätt att kunna följa vad som ska göras. Det blir jag extra glad över, säger Torbjörn.

undefined
”Spegel, spegel på väggen där. Säg mig vem som vackrast i landet är.” Det är inte riktigt en sådan spegel, men den används för att se hur pass bra skicket är under träet.

Robban Larsson säger att det kan skilja sig mycket från hus till hus vad det är för tips som han ger. En sak är extra viktig för alla hustyper för att fasaden ska vara bra under en längre tid. 

– Det är viktigt med rengöring och tvätt, beroende på vad du ha för fasad. Även om fasaden ser bra ut finns det ofta någon form av beväxning. Det finns mycket som kan gro på fasaden även om det inte syns så mycket. 

Robban ger även ytterligare ett tips till alla som tänker måla sitt hus:

 – Jag måste verkligen framhålla att man inte ska stressa när det ska målas! Det får ta den tid det tar, även om vädret ibland kan ställa till det. Gäller att inte stressa fram ett resultat och följa de råd som vi gett. Då blir resultatet bra och du får en fasad som håller under många år.

undefined
Under taket på villan har det blivit svartmögel - något som Robban Nilsson snabbt uppmärksammade.
Varje gång som Robban är ute och besöker en kund har han med sig ett besiktningsprotokoll som han går igenom tillsammans med kund.
Varje gång som Robban är ute och besöker en kund har han med sig ett besiktningsprotokoll som han går igenom tillsammans med kund.
Om fasadbesiktningen

• Har du köpt ett hus där du inte vet vad fasaden målats med tidigare? Det kan vara fasadlasyr, täcklasyr, slamfärg eller oljefärg – och det måste du veta innan du kan välja rätt fasadfärg. Fasadexperten analyserar snabbt och enkelt och ger ett besked.

• Vill du veta fasadens skick? Hemma hos dig kollar fasadexperten om virket är torrt med fuktmätare och om det finns udda lösningar någonstans som kan dra åt sig fukt i framtiden.

• Vill du få de bästa knepen och tricksen för att göra arbetet enklare? Fasadexperten ger dig en arbetsbeskrivning på hur du går till väga.

Här kan du läsa mer om Fasadexperterna. En gratis tjänst för dig som är med i Coloramas kundklubb.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.