I juli 2018 bestämde sig Coop Gotland för att sluta importera utländskt kött för att stötta de svenska bönderna i samband med torkan. Ett beslut som fick stor uppmärksamhet runt om i landet. Sedan dess är det många butiker som följt efter Coops initiativ.
– Det var något som vi gjorde för att vi vill stötta det lokala och de närproducerade produkterna. Vi tog då in främst gotländskt kött, men även svenskt kött. Något som vi har fortsatt med, säger Carl-Johan Stålhammar.
Efter det har nog ingen missat den framgångssaga som Coop Gotland och butiken Stora Coop varit under de senaste åren. Totalt har de tagit hem sex priser på fyra år – vilket gett eko runt om i Sverige. Så sent som i mitten av november fick Markus Wahlgren pris för Årets hållbarhetsinitiativ.
Carl-Johan Stålhammar är tydlig med att framgångarna är kunderna och de gotländska livsmedelsproducenternas förtjänst.
– Vi har 27 butiker på Gotland, då har Coop 9 butiker och Ica har 12 stycken. När det finns så många butiker på en liten yta blir konkurrensen stenhård, då föder det kreativitet och framåtanda. Då måste man hela tiden snegla på andra som är duktiga runt om i landet och det gör att vi hela tiden vill utvecklas, säger han.
Hur känns det att ni på Gotland tagit hem sex priser på bara några år?
Jag tycker att det är otroligt bra att vi på lilla Gotland kan vara med och slåss med övriga Sverige på det här sättet. Det pratar vi inte alltid så högt om, men samtidigt är det något som vi är otroligt stolta över och något som vi vill uppmärksamma.
I december och inför julen kommer Stora Coop att fira framgångarna tillsammans med kunderna.
– Här hittar alla fantastiska hållbara produkter, otroliga drycker, närproducerade produkter och en massa härlig gotländsk julmat. Vi vill dela våra framgångar tillsammans med våra kunder.
– Sedan har vi en grym second hand-avdelning! Där hittar man en härlig julklapp till någon kär!
Vad är målsättningen framåt? Hur ska ni fortsätta utvecklas?
Vi ska bli ännu bättre såklart! Vi ska få ner vårt svinn ännu mer och lyfta våra andra avdelningar, till exempel ska deli och chark bli ännu bättre samt så ska vi utveckla vårt mejeri och bageri. Det är något som vi hoppas att alla kommer uppskatta.