Annonssamarbete med Cykel & MC-hallen

Generationsskifte vid Cykel & MC-hallen som firar 50 år: "Spännande att få ta över"

Under 2023 kommer det att hända många saker vid butiken på Ekmansgatan. Nu är det nämligen dags för en tredje generation Karlsson att driva Cykel & MC-hallen vidare och redan har det gjorts flera förändringar.

Erik och Susanne Karlsson har nu lämnat över ägandeskapet i Cykel & MC-hallen till sonen Tobias Karlsson och sambon Rebecca Medbom som även hon arbetar i butiken.

Erik och Susanne Karlsson har nu lämnat över ägandeskapet i Cykel & MC-hallen till sonen Tobias Karlsson och sambon Rebecca Medbom som även hon arbetar i butiken.

Foto: Content Studio

Native2023-03-08 13:34
Detta är ett annonssamarbete.
undefined
Tobias tillsammans med sin pappa Erik. Tobias blir nu den tredje generationen som driver företaget.

I år firar en av Gotlands mest välkända butiker hela 50 år. Redan 1973 öppnade Cykelverkstaden Öster, som butiken hette då, vid Strelowgatan bakom Ica Malmros som i dag är Lilla Elefanten. 

– Det var min pappa som startade butiken och det var många som sa att det var Ove Karlssons butik. Han var en del av själva varumärket. Jag började där några år senare och då var det mycket cyklar och mopeder som gällde. Men något år efter att jag börjat blev det även motorcyklar, berättar sonen Erik Karlsson. 

1978 började de sälja Suzuki – ett varumärke som de även har kvar i butiken i dag. Senare tillkom även Honda och Kawasaki. Erik säger att det var roligt att få vara med på den tiden när allt med motorcykelförsäljningen började.

– Det var verkligen kul och det blev väldigt inne med motorcykel. Då tog det verkligen fart för oss och vi sålde många motorcyklar. 

undefined
Tobias Karlsson visar en av mopederna för en potentiell kund.

Några år senare anslöt även frun Susanne och 1993 gick flytten från Strelowgatan till de nuvarande lokalerna som de flesta gotlänningar någon gång besökt i jakten på en cykel, moped eller motorcykel. Här andas det tradition och en stor kunskap om sakerna som säljs. De säljer även fyrhjulingar och motorcykelkläder.

Dessutom har de en bra verkstad med väldigt kunnig personal. 

– Vi har alltid haft som mål att leverera en bra service till våra kunder och vi vill alltid vara ärliga mot dem som handlar hos oss. Man ska vilja komma tillbaka och vi har många stamkunder när det gäller motorcyklar och cyklar, säger Erik Karlsson och fortsätter:

– Utan all fantastisk personal hade vår butik aldrig varit det den är i dag.

undefined
Nu har de möblerat om i butiken och har en ny avdelning där bland annat alla motorcykelkläder, hjälmar och skor finns.

Företaget firar alltså 50 år, samtidigt som det i år är 30 år sedan de tog företaget till Ekmansgatan och vid årsskiftet blev det även klart att Erik och frun Susanne skulle lämna över företaget till sonen Tobias och hans sambo Rebecca. 

– Det känns roligt att göra det här. För oss har det varit ett sätt att leva och vi har jobbat hårt tillsammans. Jag har mest varit på kontoret, men även varit ute i butiken och vissa kvällar har jag servat Erik när han varit i verkstaden och jobbat, säger Susanne. 

undefined
Erik och Susanne Karlsson har nu lämnat över ägandeskapet i Cykel & MC-hallen till sonen Tobias Karlsson och sambon Rebecca Medbom som även hon arbetar i butiken.

Nu blir det en tredje generation som kommer driva ett av Visbys mest kända butiker vidare. Tobias säger att det är en roll som han växt in i och ser fram emot att axla. 

– Under några år har det varit en pågående diskussion om att jag skulle ta över, men när det blev mer aktuellt att de skulle trappa ner blev det en mer seriös fråga. Det känns spännande att få ta över och få se det här utvecklas vidare. Det är ett stort ansvar, men ska bli väldigt roligt, säger Tobias. 

undefined
Cykel & MC-hallen har en mängd olika cyklar i lager och det finns något som passar alla.

Rebecca Medbom säger att ett annat ben för Cykel- & MC-hallen är de utbildningar som de håller för de som vill ta AM-körkort, alltså mopedkörkort, och att man även hyr ut motorcyklar. 

– Det är bra att det finns flera ben och AM-utbildningen har vi haft sedan 2004, så det börjar bli några år nu. Det är roligt att vi kan fortsätta med det. 

undefined
Under de senaste åren har allt fler människor valt att investera i en elcykel. Nu är nästan varannan cykel som säljs utrustad med eldrift.

Kommer ni driva butiken på samma sätt som tidigare? 

– Vi kommer fortsätta på ungefär samma sätt som vi har gjort. Under den senaste tiden har vi bytt golvet och köpt hem nya diskar och gjort i ordning en ny avdelning för våra motorcykelkläder. Det tror vi verkligen kommer bli ett lyft och butiken känns mer öppen. Vi har även ett väldigt bra sortiment av eldrivna cyklar och mopeder och mycket nytt kommer in nu under våren, säger han och fortsätter: 

– Sedan vill jag verkligen lyfta vår personal, de löser nästan alla problem som de får ta hand om.

Så får cykeln längre liv

– Regelbunden service är väldigt bra och att man tar hand om den. Kör service en gång om året eller kanske två om du cyklar mycket.

– Förvara din cykel under tak om det är möjligt och det gör underverk, inomhusförvaring är ännu bättre.

– Tvätta av din cykel ibland och få bort smuts. Det blir då mindre slitage.

– Ha pumpade däck och smörj kedjan. Det är många som cyklar med alldeles för lite luft, då blir det fler punkteringar och större slitage på däcken. 

Tips från Cykel & MC-hallens experter. 

Karta: Här hittar du Cykel- och MC-hallen
Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.