Annonssamarbete med Barlingbo Bryggeri

Gotländska bryggeriet: ”Vi har byggt allt själva”

När personalen på Barlingbo Bryggeri är klara med att brygga sina drycker påbörjas nästa steg – tappning. Varje detalj i förloppet är viktig för att komma fram till den färdiga produkten. ”Det ligger mycket arbete bakom varje dryck”, säger Jonathan Warg, vd.

"Det ligger mycket arbete bakom varje dryck", säger Jonathan Warg, vd.

"Det ligger mycket arbete bakom varje dryck", säger Jonathan Warg, vd.

Foto: NTM Media/Content Studio

Native2023-09-22 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Innanför dörrarna på Barlingbo Bryggeri hörs sorlet från personalen som glatt konverserar och maskinerna som maler, brygger och staplar i hög takt.

undefined
När dryckerna är bryggda är det dags för tappning.

– Sedan vi investerade i robotar som sköter en del av det manuella arbetet har vi kunnat bespara vår personals fysiska hälsa. Det har även underlättat för den ökade försäljningen, förklarar Jonathan Warg. 

undefined
Jonathan Warg, vd.

Efter att personalen på bryggsidan av produktionen färdigställt dryckerna är det dags för tappning. 

– En av våra robotar avpalleterar glasflaskorna från själva pallen och ställer dem på ett band där de åker vidare för att bli datummarkerade. Det görs av en laserskrivare som etsar in datumet. Den maskinen är åtminstone 25 år gammal, säger Jonathan.

undefined
"Det ligger mycket arbete bakom varje dryck", säger Jonathan Warg, vd.

Ett genomgående tema för bryggeriet är dess begagnade maskiner som personalen byggt om och moderniserat. 

– Vi har byggt hela bryggeriet själva. Till exempel har vi använt gamla mjölktankar som vi byggt om till kokkärl, etikettmaskinen är en gammal konservburksmaskin från 50-talet och tappmaskinen är från 60-talet. Det fungerar bra för att tekniken egentligen är densamma idag, vi har bara behövt uppgradera dem med mer moderna komponenter, förklarar han. 

När produkterna datummärkts skickas de vidare till tappningsmaskinen där de fylls på med respektive dryck.

undefined
Bryggeriet använder sig av begagnade maskiner som de moderniserat.

– Där sugs först syret ut ur flaskorna och ett vakuum skapas. Det gör vi för att syret gör ölen dålig – syret är ölens värsta fiende. Sedan fyller vi på flaskorna med kolsyra och därefter själva drycken. 

Han fortsätter:

– När flaskan är fylld till flaskhalsen fylls den ytterligare med en tunn stråle av kokande vatten. Det gör att ölen bubblar upp och precis när den ska bubbla över kanten så sätter vi på kapsylen. Genom att göra så får vi ut det sista syret ur flaskhalsen vilket bidrar till lång hållbarhet – minst 18 månader. 

undefined
Personalen har byggt upp bryggeriet själva.

När kapsylerna är på åker de vidare på bandet och det sista steget är att sätta på etiketten. 

– Därefter är flaskan klar och nästa robot plockar upp och paketerar den. Det ligger mycket arbete bakom varje produkt. Allt från skapandet av smak och utseende till själva produktionen gör vi själva, säger Jonathan avslutningsvis.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.