Annonssamarbete med Gotlands Åkericentral

Gotlands Åkericentral firar 55 år

1969 var ett minnesvärt år. En och annan kanske minns månlandningen men den händelse som de flesta tänker på är ju såklart att Gotlands Åkericentral bildades. I folkmun kallas företaget numera för ÅC och i år firar man alltså 55 år.

Hasse Smedberg har stor rutin när det gäller att manövrera maskiner.

Hasse Smedberg har stor rutin när det gäller att manövrera maskiner.

Foto: NTM Media, Content Studio

Native2024-05-08 09:37
Detta är ett annonssamarbete.

Den 9 januari 1969 ägde det första styrelsemötet rum. Nuvarande VD:n Henrik Beijer var inte född då men när han tittar i det allra första protokollet som finns sparat konstaterar han att det var flera åkericentraler som gick samman och bildade Gotlands Åkericentral ekonomiska förening. Mycket har hänt sedan starten.

– Kapaciteten har ökat enormt. Vi har och har haft väldigt många bra åkerier som kört för oss, berättar Henrik.

undefined
Henrik Beijer, VD på Gotlands Åkericentral, kollar igenom det allra första mötesprotokollet från 1969.

Just åkerierna är viktiga för ÅC. I dagsläget är 25 stycken fristående åkerier anslutna till ÅC. Åkericentralen fungerar som en sambandscentral som har övergripande koll på de arbeten och transporter som skall utföras. I sitt stall finns många kompetenta åkerier som kompletterar varandra vilket gör att det samlade utbudet är väldigt brett. Markarbeten, anläggningsarbeten, grävjobb, trädfällning och alla möjliga och omöjliga transporter är bara några av de tjänster man kan erbjuda.

– Vi försöker alltid ställa upp för våra kunder och lösa deras problem. Det uppskattar våra kunder och vi har många långa kundrelationer. Det är en hård konkurrens och vi försöker alltid att leverera en kvalitetsmässig produkt och ta ansvar för det vi gör, fortsätter Henrik.

undefined
Gotlands Åkericentral vill gärna vara en del av det gotländska föreningslivet och sponsrar bl.a. Visby/Roma.

ÅC är en viktig spelare i det gotländska samhället. Därför är det självklart att man engagerar sig även utanför själva huvudverksamheten. Bland annat är man med och sponsrar idrottsföreningar på ön.

– Vi har en bred verksamhet och det tycker vi att föreningar också skall ha för att kunna representera oss. Det är viktigt att barn och ungdomar har en bra sysselsättning, säger han.

En som varit med länge är Hasse Smedberg. Han började jobba för ÅC redan 1987, men då som lastbilschaufför. Sedan lade han chaufförrsyrket på hyllan för att anta en kontorstjänst på ÅC. Han berättar med glimten i ögat att det tog honom 12 år att inse att han inte är någon kontorsmänniska utan behöver ett fysiskt arbete där man använder kroppen. Hans nuvarande yrkestitel är lite svävande.

undefined
Hasse Smedberg har stor rutin när det gäller att manövrera maskiner.

– Jag är gårdsansvarig, men jag brukar säga att jag är gårdskarl eller lokalvårdare, skrattar Hasse.

I arbetet ingår bland annat att ha ordning på gården, sköta lastning och lossning av gods, ta hand om kunder, lasta grus och mycket annat. På gården, som ibland kallas Åkericentralens hjärta, händer det alltid grejer. När det är behagligt väder och många kunder trivs Hasse som allra bäst.

– Det är ett varierande och fritt arbete med nya kunder och nya frågor varje dag.

Till sist får Henrik frågan om företaget finns kvar om ytterligare 55 år.

– Jo, men det tror jag. Jag ser framför mig att transporter alltid kommer behövas. Vi kommer behöva sten och grus för att bygga hus. Även asfalt och jord kommer det finnas behov av en lång tid framöver. Sopor behöver hämtas. Vi har långsiktiga produkter och tjänster, avslutar Henrik.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.