Grundaren: ”Vill visa att det går att driva företag på Gotland”

Nyligen släpptes boken En affärsresa i snus – Från köket till finrummet, en personlig berättelse om vänskap, entreprenörskap och att våga starta eget från grunden. Överskottet från försäljningen ska gå till att stötta företagsamhet på ön. – Om vi kan bidra genom att vara en del av den vågskål som får någon annan att ta det sista klivet till att göra något eget så vill vi göra det, säger en av Gotlandssnus grundare.

Foto: Gotlandssnus

Native2022-03-30 11:39
Detta är ett annonssamarbete.

I boken får läsarna följa med på allt från motorbåtsförsäljningen som blev företagets startkapital, till att många år senare ro i hamn ett samarbete med det branschledande företaget Swedish Match. Däremellan får man läsa om försäljningsresor till andra sidan jorden och EU-regleringar som försvårat arbetet.

– Det kändes viktigt för oss att inte bara berätta om det som gått bra. Att starta eget är ingen dans på rosor och vi vill inte att det ska framstå som det heller, säger Henrik Jakobsson som är en av Gotlandssnus grundare.

undefined

Niclas Johansson, medgrundare tillsammans med Henrik, tittar i backspegeln med glädje och stolthet – men också ett visst mått av förvåning.

– Det är som en Askungen-saga som är svindlande att tänka tillbaka på. När vi började hade vi aldrig kunnat föreställa oss att det skulle bli så stort, säger han.

Trots framgången finns det något annat som väger tyngre för grundarna. I samband med bokprojektet har det blivit ännu tydligare vad som betyder allra mest – att få skapa arbetstillfällen på Gotland.

– Att se lyckan i ögonen på någon som fått en fast anställning och att vara delaktig i att skapa en trygghet för någon som får möjlighet att köpa ett boende eller en bil – det finns ingenting som slår det, säger Niclas.

Grundarna poängterar att ju fler som startar företag på Gotland, desto fler arbetstillfällen skapas. Överskottet från försäljningen av boken En affärsresa i snus – Från köket till finrummet kommer därför att gå till att stötta företagsamheten på ön.

undefined

– Om vi kan bidra genom att vara en del av den vågskål som får någon annan att ta det sista klivet till att göra något eget så vill vi göra det. Vi vill visa att det faktiskt går att driva företag på Gotland. Nu hoppas vi att vår berättelse ska inspirera någon till att starta eget, säger Henrik Jakobsson.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.
Läs mer om