Annonssamarbete med Medeltidsveckan på Gotland

Sveriges största historiska festival sätter hästen i fokus och Gotland på kartan

Medeltidsveckan är en spektakulär resa tillbaka i tiden, fylld med riddare, marknader och magi. I år står hästen i centrum och lockar besökare från hela världen.

Hästen är i fokus på årets Medeltidsvecka och det kommer märkas i massor av aktiviteter bland de drygt 600 programpunkterna.

Hästen är i fokus på årets Medeltidsvecka och det kommer märkas i massor av aktiviteter bland de drygt 600 programpunkterna.

Foto: Therese Hübner

Native2024-06-04 08:45
Detta är ett annonssamarbete.

Medeltidsveckans grundsyfte är folkbildning. Kan vi lyfta kunskapen om vår historia genom olika teman så är det fantastiskt bra, säger Simone Duvander, kommunikatör på Medeltidsveckan.

Årets tema kretsar kring hästen som spelat en viktig roll i både Gotlands historia och under medeltiden. Ön har till och med en egen hästras, gotlandsruss, och är den mest hästtäta regionen i Sverige.

– Det finns många äldre hästgravar på Gotland. Hästar syns även på bildstenar. Hästen hade en stor betydelse som transportmedel och som statussymbol under medeltiden, berättar Simone.

undefined
Några av hästinspirerade händelserna under veckan är en historisk vagnsuppvisning på arenan, käpphästtävling och en hästparad.

Temat märks i massor av aktiviteter bland de drygt 600 programpunkterna under veckan. Föreläsningar med hästtema och tornerspelen är två av de hästinspirerade inslagen. Det finns många gratispunkter som ingår i medeltidsbandet.

– Det blir också en historisk vagnsuppvisning på arenan och en hästparad. En smed kommer på plats visa hur du smider hästskor och skor hästar. Till och med en föreläsning på Gotlands Museum med Lars Kruthof, Ljud från hästens rumpa, om hur hästtagel används till instrument, berättar Simone.

undefined
Gutarbågskyttar deltar även i år med flera olika programpunkter med bågskytte, de firar dessutom 25 årsjubileum i år.

En hästig nyhet som dykt upp inför årets Medeltidsvecka är maskoten Russtibus.

– Det är en liten mjukisdjurshäst som vi hittade kvarglömd i vårt förråd. Vårt community på sociala medier har fått vara med och namnge honom, säger Simone.

Russtibus har fått en egen scen speciellt för barn, belägen på Strandgärdet bredvid Medeltidsarenan.

– Där har vi ett helt område med barnfokus och aktivitetsområdet Riddargård. Vi lyfter alltid barn, men i år blir det lite extra fokus på Russtibus scen.

undefined
Tornerspelet anno 2024 består både av nya tävlingsmoment, bågskyttar och givetvis hästar.

Medeltidsveckan är Gotlands största publika evenemang och kansliet jobbar året runt för gotlänningar och hitresta. 

– Varje torsdag kväll har vi sykväll på kansliet på Strandgatan och vi har haft byggkvällar på vårt förråd på P18. Alla som vill är välkomna att hjälpa till.

– Medeltidsveckan är en medskaparfestival, kansliet är möjliggörare och festivalen omfattar väldigt många som jobbar ideellt med det här evenemanget året om. Det här är en fest för hela Gotland, säger Simone Duvander.

undefined
Gycklargruppen TRiX uppräder varje år med sin gratis eldshow, och det brukar vara 6000 besökare i backen från Norderport.
Om Medeltidsveckan

Medeltidsveckan arrangeras sedan 1984 och är Sveriges största historiska festival. År 2020 tilldelades festivalen Stora Turismpriset för andra gången. Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland är en icke-vinstdrivande forskningsstiftelse med folkbildningssyfte. Medeltidsveckan sprider kunskap om historien och medeltiden till en bred publik.

Medeltidsveckan på Gotland pågår från söndagen den 4 augusti till söndagen den 11 augusti, 2024. Medeltidsband och biljetter finns tillgängliga på Nortic.se

Medeltidsveckan är en historisk kulturfestival, med utomhusaktiviteter i ruiner, på gator, i parker och inomhus, på museum, kyrkor, konferenssalar och medeltida krogar. Alla är välkomna att delta, precis som du är i modern klädsel, eller uppklädd i medeltida dräkt. Medeltidsveckan på Gotland är inte bara en festival, det är en resa tillbaka i tiden där besökare får uppleva och lära sig om medeltidens kultur och historia.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.